Такого ажіотажу не було з 2012 року: чому українці масово скуповують долари…

Такого ажіотажу не було з 2012 року: чому українці масово скуповують долари

За даними НБУ, в грудні 2023 року обсяги купленої українцями валюти стали рекордними. Купівля зросла до 1,026 млрд доларів, тоді як у листопаді українці купили 622 млн доларів.

Останнього разу рекордно високий рівень купівлі валюти фіксувався у жовтні 2012 року – 2,17 млрд доларів. З чим пов’язаний теперішній валютний ажіотаж, пояснив Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, пише 24 Канал.

За його словами, зросла не тільки купівля “чистої” валюти, а й кількість безготівкових покупок, що є показником зростаючої тривоги серед населення. Імовірно, це обумовлено невизначеністю щодо майбутнього курсу долара. В українців росте недовіра до гривні, тому вони починають масово скуповувати валюту.

“Що більше ми будемо говорити про відсутність макрофінансової допомоги на 2024 рік. Що більше в ЗМІ буде проходити інформації про можливість затримки соціальних виплат і непроведення індексації пенсій, то більше люди почнуть сумніватися стосовно стабільності гривні,” – зазначив Пендзин.

Також, каже експерт, українці побоюються, що для забезпечення стабільності соцвиплат державі доведеться вдатися до друку грошей. А це, як показує досвід, може миттєво призвести до знецінення гривні.

Пендзин вважає, що, якби не активне обговорення проблеми з можливою відсутністю макрофінансової допомоги, пошуком джерел фінансування на 2024 рік, населення б зберігало кошти на депозитах, а не скуповувало іноземну валюту. Тому тут важливу роль зіграли емоції.

Економіст припускає, що стабілізація курсу гривні можлива за умови отримання фінансової підтримки від США та ЄС у розмірі, необхідному для потреб країни. Наразі цей розмір оцінюється приблизно в 37 млрд доларів.

Якщо Україна не отримає необхідного фінансового посилення, на думку, Олега Пендзина, курс національної валюти може зазнати подальшого ослаблення.

Читайте також  Діти вбитого журналіста Хашоггі отримають від влади Саудівської Аравії виплати і нерухомість

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело