Хто може виїхати з України у воєнний час: кого з чоловіків випускають за кордон

Хто може виїхати з України у воєнний час: кого з чоловіків випускають за кордон

Чи можна зараз чоловікові виїхати з України – кому з чоловіків дозволений виїзд за кордон.

Після 24 лютого 2022 року вільний перетин кордону чоловіками обмежено у зв’язку з триваючими мобілізаційними заходами. Однак існує цілий список чоловіків, які можуть виїхати з України навіть в умовах воєнного стану.

Хто з чоловіків має право виїхати з України
Є перелік професій чоловіків, яким дозволено виїзд з України навіть в умовах воєнного стану.

Хто може виїхати за кордон:

водії-волонтери (за умови наявності відповідного дозволу від місцевої влади або Міністерства інфраструктури);
спортсмени, ведучі, співаки та інші шоумени, які беруть участь у благодійних акціях за кордоном (для цього у них має бути дозвіл від Міністерства культури, або інших органів).

Категорії військовозобов’язаних чоловіків, які мають право виїзду за кордон

Визнані непридатними до військової служби (необхідне відповідне офіційне рішення);
Багатодітні батьки;
Батьки-одинаки;

Чоловіки з інвалідністю;
Супровід хворого за кордон;
Військові відрядження.

Які документи потрібні для виїзду за кордон з України

В умовах воєнного стану для виїзду громадян України за кордон необхідно надати основні документи – внутрішній паспорт, а також закордонний паспорт. Без них перетин кордону буде неможливий.

Для чоловіків з інвалідністю необхідно надати на кордоні відповідне посвідчення, або пенсійне посвідчення. Для виїзду з України чоловікам з цієї категорії також буде необхідно надати рішення медичної комісії про непридатність до військової служби.

Які умови виїзду за кордон для чоловіків

Зняття з обліку за станом здоров’я. У цьому випадку виїхати за кордон можуть чоловіки, які офіційно зняті з військового обліку за станом здоров’я.

Читайте також  "Чоловіків почнуть відправляти в ТЦК у радикальний спосіб, з 1 березня повістки таки вручать ухилянтам": мобілізація 2024

Тимчасово непридатні для військової служби. Для такої категорії необхідно мати довідку про інвалідність або висновок військово-лікарської комісії, які дають висновок про непридатність до військової служби строком до шести місяців.

У разі наявності постійного місця проживання за кордоном (постійно проживають в іншій країні). Для цього необхідно надати відповідні відмітки в паспорті.

Працівники залізниці та моряки. Очевидно, що в силу своєї професії чоловіки з цієї категорії стикаються з необхідністю виїзду за кордон. Це стосується залізничників і моряків, які працюють на міжнародних рейсах.

Дивіться відео – умови виїзду за кордон для чоловіків:

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело