“Мобілізація за лотереєю, нова ініціатива має змусити 450 000 чоловіків іти служити”: хто тягтиме жереб і що кажуть військові

“Мобілізація за лотереєю, нова ініціатива має змусити 450 000 чоловіків іти служити”: хто тягтиме жереб і що кажуть військові

В Україні 2024 року очікується мобілізація 450-500 тисяч чоловіків. Їх запропонували призивати до армії, використовуючи принцип лотереї або жеребкування. Військовослужбовці різко відреагували на ініціативу.

Як інформує “biz.today.ua”, пропозиція провести “випадкову” мобілізацію надійшла від члена наглядової ради Укроборонпрому Тимофія Милованова.

“Більшість моїх читачів пишуть, що правильний підхід до мобілізації – через лотерею чи жеребкування. Держава випадково витягує день і місяць. Ті люди, які народилися в ці дні мобілізуються, інші ні. І так для кожної хвилі мобілізації. Я не думаю, що це правильний підхід. Але…”, – написав чиновник на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Милованов поцікавився думками своїх підписників. Багато хто з них негативно відреагував на його пропозицію.

Колишній міністр економіки розвитку та торгівлі нагадав, що США вже мають такий досвід. Тимофій Милованов зазначив, що лотерея проводилася публічно та прозоро:

“Мене вразив підхід США. Довгий час у ХХ столітті вони вирішували, хто буде мобілізований через лотерею.

Колишній міністр також зазначив, що у США дозволяли відкупитися від мобілізації, сплативши величезну на той час суму. Милованов наголосив, що справедливість вимагає рівності серед чоловіків, щоб вони могли з однаковою ймовірністю опинитися на фронті. При цьому він розуміє, що “всіх задовольнити” не вийде:

“Доведеться щось принести в жертву: або справедливість, або ефективність, або те й інше”.

У ЗСУ оцінили нову пропозицію

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА “Крук” Віктор Таран назвав запропоновану лотерею “Забавною мобілізацією”. Він нарік, що не йдеться про гарантії підвищення соціальних гарантій військових та їхніх сімей, зростання окладу та інші переваги.

Читайте також  Зменшення призовного віку в Україні: хто потрапить під мобілізацію

“Хто витягнув квиточок, той іде служити. А ні — то ні… Тільки лотерея”, – зіронізував Таран.

На думку військовослужбовця, поки влада шукає можливості приховати себе, близьких та багатіїв від мобілізації, РФ “демонструє нову версію Ланцета, який працює за принципом рою”. Віктор Таран повідомив, що окупанти одночасно запускають по 20-30 безпілотників, які за допомогою штучного інтелекту наводять на цілі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело