“Пенсія в цих українців, вік яких від 65 років, скоро буде підвищена”: оприлюднено важливу інформацію з подробицями

“Пенсія в цих українців, вік яких від 65 років, скоро буде підвищена”: оприлюднено важливу інформацію з подробицями

У 2024 році, до якого залишилося вже зовсім небагато, українцям обіцяють провести індексацію пенсії. Вона відбудеться в березні. Однак, окрім цього масштабного підвищення пенсій, деяким громадянам підвищать виплати вже з 1 січня.

Як інформує “biz,today.ua”, на таке підвищення можуть розраховувати пенсіонери віком від 65 років.

Відповідно до закону, пенсія 65-річних громадян не може бути нижчою за 40% від мінімальної зарплати. Щоправда, тут є один обов’язковий момент: це правило поширюється на пенсіонерів, які мають повний страховий стаж (30 років у жінок і 35 років у чоловіків). Так от, якщо пенсіонер має такий стаж, то нижче 0,4 від мінімальної зарплати він не може отримувати.

На сьогодні ця мінімальна сума становить 2680 гривень. Однак із 1 січня в Україні підвищать мінімальну зарплату. Вона буде не 6700 грн як тепер, а 7100 грн. Таким чином, і мінімальна пенсія для 65-річних має зрости з 1 січня до 2840 грн.

Ще одне підвищення мінімальної зарплати заплановане з 1 липня 2024 року. Тоді мінімалку піднімуть до 8000 грн. Відповідно, і мінімальна пенсія 65-річних громадян має зрости до 3200 грн.

При цьому з 1 січня ще мали зрости максимальна та мінімальна пенсії. Вони завжди ростуть із підвищенням прожиткового мінімуму, а він стане вищим з початку нового року. При цьому мінімальна пенсія дорівнює одному прожитковому мінімуму для осіб непрацездатного віку (зараз це 2093 грн), а максимальна – десяти прожитковим мінімумам (20 930 грн).

Однак у законі про бюджет-2024 записано, що підвищення максимальної та мінімальної пенсій відбудеться разом із рештою пенсій – у березні 2024 року.

Читайте також  Україна буде в полоні потужної спеки: синоптики назвали дату різкого потепління

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело