Повноваження ТЦК значно розширять уже до кінця року: зможуть вимагати документи на вулиці та виписувати повістки

Повноваження ТЦК значно розширять уже до кінця року: зможуть вимагати документи на вулиці та виписувати повістки

В Україні розробляється законопроєкт, який суттєво розширить права працівників територіальних центрів комплектування. Документ готують за участі Міністерства оборони і Генерального штабу ЗСУ. Очікується, що він буде готовий до кінця 2023 року, повідомляє ТСН.ua.

Зазначається, що зараз співробітники військкоматів не мають права зупиняти військовозобов’язаних на вулиці для перевірки документів та вручення повісток. Проте новий законопроєкт змінить це.

За словами народного депутата Романа Костенка, секретаря парламентського комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, наразі відсутня визначеність законності тих чи інших дій працівників ТЦК та громадян, яких вони намагаються мобілізувати.

“Фактично працівник ТЦК не має жодного права зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи. Поліція іноді відсторонюється від цього, щоб не стати якимось центром скандалу”, – пояснив він.

На думку Романа Костенка, в таких ситуаціях необхідно розуміти, з одного боку, представників ТЦК, які мають виконувати мобілізаційні плани. Також, з іншого боку, слід враховувати права громадян, яких намагаються притягнути без дотримання норм законодавства, але у яких “є відповідальність, відповідно до Конституції, — захищати країну”.

Із ухваленням нового законопроєкту працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки наділять новими повноваженнями.

“Вони зможуть вести аудіо і відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні і документи, наскільки я пам’ятаю”, — повідомив Роман Костенко.

Читайте також  “Зганяють бюджетників?”: В Офісі президента прокоментували скандал до Дня Незалежності. Надати допомогу тим, хто хоче

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело