Їжа майбутнього. М’ясо «з пробірок»

Їжа майбутнього. М’ясо «з пробірок»

Інформує Всеосвіта.

Майбутнє настало. Людство навчилося вирощувати м’ясо в пробірці та виробляти тваринний білок з личинок комах.

Навіть їстівна упаковка продуктів — вже реальність. Можливо, скоро нам можна буде просто набрати інгредієнтів, а полуничний мусовий торт якось сам себе приготує? Сучасні технології, пов’язані з їжею, не перестають дивувати, а коли вони ще й працюють на користь планеті — це справді захоплює.

Британський політик Уїнстон Черчілль у 1932 році сказав, що в майбутньому ми уникнемо абсурдності вирощування цілої курки, щоб з’їсти лише її груди або крило. Людство буде розмножувати ці частини окремо у відповідному для цього середовищі.

Продукти “з пробірки” мають всі шанси врятувати людство від голоду і стати масовою альтернативою звичному м’яса. У цей вкладені мільярдні інвестиції, і цілком ймовірно, що через десяток років у кожного буде вибір між звичайним і нетрадиційним бургером — і хто знає, який із них виявиться смачнішим.

Що не так з виробництвом м’яса?
Екологічна сторона.
Зараз на нашій планеті живе близько 8 мільярдів людей. За прогнозами ООН, до 2050 року їх число зросте до 10 мільярдів. І щоб нагодувати всіх, доведеться вдвічі збільшити виробництво їжі. Вже сьогодні щорічно 70% прісної води витрачаються сільським господарством, а скотарство відповідально за 14% зміни клімату на планеті, що, за даними ООН, більше сукупного впливу всього світового транспорту.

Окрім того, ферми і пасовища для тварин займають дуже багато місця на планеті. Під утримання худоби зараз відведено 30% всієї поверхні Землі. Часто це пасовища на місці колишніх лісів. Близько 70% колишніх лісів Амазонки були вирубані під випас тварин.

Читайте також  Викликає дерматит та алергію — батьків попередили про небезпечну дитячу іграшку

Економічна сторона.

Вирощування тварин на фермах ще й дуже невигідно. Вирощене в лабораторії м’ясо вже зараз вимагає в 100 разів менше землі і в 5,5 разів менше води, ніж натуральне м’ясо, при тому, що технологія ще не відшліфована. За останніми оцінками вчених з Оксфорда, якщо ми зможемо на нього перейти, це на 78-96% зменшить «вихлопи» парникових газів від худоби, знизить споживання енергії на 7-45% і збереже 82% -96% прісної води.

Етична сторона.
Ще однією причиною перейти на «м’ясо з пробірки», зрозуміло, є зменшення числа вбивств і страждань тварин. Організація із захисту прав тварин (PETA) вкладає свої гроші в технологію вирощування нагетсів і біфштексів. У 2014-му вона запропонувала $ 1 млн нагороди першому вченому, який випустить на ринок вирощене в лабораторії куряче м’ясо.

Виходить, що можна створити продукт рослинного походження, який буде приносити людям таку ж користь та насолоду, як м’ясо, а для людей, які хочуть справжнього м’яса, можна використовувати клітинну культивацію.

Як відбувається процес вирощування м’яса?
З клітин, узятих у тварин з допомогою біопсії (відщеплення тканин без шкоди тварині), виділяють стовбурові клітини. Їх поміщають в живильний розчин, насичений глюкозою, амінокислотами, вітамінами та мінералами, які допомагають створити середовище для росту і поділу клітин. Щоб клітини почали рости, біоматеріал поміщають в лабораторний біореактор, в якому підтримується рух клітин і температура, поставляється в клітини кисень і поживні речовини. Через певний час у пробірках виростають м’ясні волокна, які можна приготувати і з’їсти. Клітини і тканини культивованих м’яса не відрізнити під мікроскопом від тканин тварин, вирощених традиційним способом.

Як зазначає керуючий партнер венчурного фонду Fuel For Growth Андрій Зюзін, “Якщо ви не фахівець і не великий гурман, а продукт приготовлений хорошим кухарем, то ви не відчуєте різницю між штучним м’ясом та справжнім”.

Читайте також  Куди українці найчастіше подорожували у 2018 році

Білок із комах
У значній мірі білок знаходиться в звичних для нас продуктах: в м’ясі, яйцях і крупах. Також існує безліч альтернативних білків, з яких лідирують соя і горох.

Сьогодні вчені з різних країн шукають нові джерела білка, які не шкодять екології. Наприклад, ізраїльська компанія Flying SpArk навчилася отримувати білок з личинок азіатської плодової мухи — шкідника для безлічі культурних рослин. Ця комаха збільшується за 7 днів в 250 раз за рахунок своїх властивостей — 70% білка і на 12% з мінералів.

А ось російська компанія Zooprotein навчилася переробляти органічні відходи сільського господарства з личинками мух, отримуючи з них білок для тварин, птиці та риби. У своїй технології вони використовують личинки чорної львінкі, яка здатна збільшуватися в 15 тисяч разів.

Якщо все піде так, як задумали виробники та інвестори, цілком можливо, що через пару років ми будемо споживати продукти, до складу яких входить білок, вироблений з комах. За словами Андрія Зюзіна відбудеться це дуже просто і навіть непомітно для споживачів.

Як зазначає співзасновник та виконавчий директор Good Food Institute Брюс Фрідріх, “Штучне клітинне або рослинне м’ясо може замінити справжню тварину так само, як поновлювані джерела енергії — вітер, сонце, вода — замінюють нам нафту і газ”.

Звичайно, сьогодні “етичне” м’ясо коштує значно дорожче звичайного, проте вчені вважають, що вже через 5-10 років такі продукти будуть продаватися в магазинах за помірною ціною. Вся справа в масштабах виробництва, які тільки набирають обертів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело