Вже офіційно: З 29 жовтня набувають чинності важливі зміни – поради для адаптації

Вже офіційно: З 29 жовтня набувають чинності важливі зміни – поради для адаптації

Українцям нагадали про переведення годинників на зимовий час

Зазначається, що щорічно переводити стрілки годинника в Україні на зимовий, а також літній час існує в країні давно. А незабаром українцям треба буде перейти вже на зимовий час, пише “Стіна”.

Отже, щороку саме в жовтні потрібно переводити стрілки годинника, щоб перейти на зимовий час. 2023 року це буде в останню неділю місяця в ніч із 29 на 30 жовтня.

Згідно з правилами, стрілки годинника варто переводити на одну годину тому о 04:00 ранку. Але сучасні гаджети можуть автоматично перейти на зимовий час, тому механічний годинник потрібно вручну перевести на одну годину тому.

В Україні перехід на літній/зимовий час регулюється постановою Кабміну від 1996 року “Про порядок обчислення часу на території України”.

Однак у 2011 році було прийнято постанову про відміну переходу на зимовий час, але пізніше документ було скасовано. У 70 країнах світу перехід на зимовий та літній час відбувається двічі на рік, як і в Україні.

Медики зазначають, що перехід на зимовий час наш організм переносить краще ніж на літній. Але в будь-якому випадку, це для нього певний стрес, а значить, до переведення стрілок годинника краще готуватися заздалегідь.

Поради, які допоможуть організму швидше адаптуватися до переведення годинників:

За кілька днів до переведення стрілок годинника бажано намагатися починати лягати спати раніше, хоча б на 15-20 хвилин. Це допоможе організму адаптуватися до нових умов.

Намагайтеся не перевтомлюватись. Краще відмовитись від надмірних фізичних навантажень, не затримуватись на роботі. По можливості необхідно дати організму відпочити.

Читайте також  Уряд оприлюднив прогнозовані зарплати українців на три наступні роки

Необхідно постаратися менше нервувати, якщо це можливо. Можна слухати розслаблюючу музику, пити трав’яні чаї і таке інше.

Важливо дотримуватися правильного харчування. Краще відмовитися від алкоголю, вживання жирної їжі, пити більше води, їсти овочі та фрукти.

Краще відмовитись від використання гаджетів прямо перед сном.

Гуляйте більше на свіжому повітрі та провітрюйте приміщення.

Особливості переходу з літнього на зимовий час для організму

Традиційно, українці радіють переходу від літнього до зимового часу, оскільки в новому режимі додається година сну, яка буває критично важлива для мільйонів людей, що постійно учнів і працюють.

До мінусів даного процесу варто віднести зменшення і без того світлового дня, що постійно скорочується, в зимовий період. Скорочення тривалості впливу світла на організм людини призводить до цілого ряду проблем:

апатії;

зниження продуктивності та активності;

депресії;

зниження імунітету;

збоєм у роботі біоритмів;

зміною режимів сну та неспання;

ускладненнями хронічних захворювань.

За даними медиків та особистого досвіду мільйонів українців, перші два тижні після переведення годинників будуть непростими. Зазначимо, що перехід із літнього на зимовий час, як правило, проходить легше, ніж із зимового на літній, проте для організму це такий же стрес.

Як уникнути стресу під час переведення годинника?

Для того, щоб позбавитися негативних наслідків переходу із зимового на літній час, медики радять готуватися до 29 жовтня, як мінімум, за тиждень до цієї дати.

Доведено, що в період з кінця жовтня до початку листопада на дорогах по всьому світу різко збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод. Під час адаптації до нового режиму обмежте час перебування за кермом або зовсім відмовтеся від керування авто або іншими транспортними засобами.

Читайте також  "Тотальна гроза накриє ці області України, снігопад хлине в одному із регіонів": синоптики про небезпечну погоду...

Для позбавлення свого організму та психіки від негативних наслідків перехідного періоду слід дотримуватися таких правила

Протягом кількох днів перед переведенням годинника 29 жовтня вам слід посилено відпочивати.

постарайтеся уникати стресів, не перетружуйтесь на роботі або під час спортивних занять;

більше спіть;

правильно харчуйтесь. Зверніть увагу на вживання овочів, фруктів, каш і не жирного м’яса або морепродуктів;

обмежте або зовсім відмовтеся від алкоголю;

пийте більше води;

купіть вітаміни чи харчові добавки;

лягайте спати раніше хоча б на 15 хвилин;

приймайте ванну;

сходіть на масаж чи йогу;

купіть трав’яні чаї чи не сильні заспокійливі препарати;

не користуйтесь гаджетами за годину до того, як вирушите до сну;

більше гуляйте;

проводьте дозвілля якісно. Займайтеся спортом, танцями, співом, малюванням, вишивкою, в’язанням чи готуванням (за смаком);

регулярно провітрюйте будинок та робочі місця;

Якщо ви дотримуватиметеся цих простих правил, то ви зможете не тільки легко адаптуватися до нового режиму життя та роботи, але й підвищити тонус, настрій, продуктивність та загальне самопочуття.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело