“Відстрочку для студентів вже скоро можуть скасувати остаточно, повістки вручать кожному негайно”: мобілізація на порозі змін…

“Відстрочку для студентів вже скоро можуть скасувати остаточно, повістки вручать кожному негайно”: мобілізація на порозі змін

Вже найближчим часом Рада може скасувати право на відстрочку від мобілізації для багатьох студентів. Студенти, які здобувають другу або третю освіту і, до того ж, вступили до вишу після 30 років, втратять право на відстрочку від мобілізації та підуть служити до ЗСУ.

Як інформує “biz.today.ua”, відповідний законопроект, який вносить поправки до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, вже зареєстровано у Верховній Раді та незабаром буде розглянуто депутатами.

Ініціатори законопроекту, депутат-“слуга” Федір Веніславський, а також дві його колеги-депутатки з групи “За майбутнє”, пояснюють свою ініціативу тим, що надто багато українських чоловіків з початком повномасштабної війни повторно сіли за студентські парти, щоб отримати відстрочку від мобілізації.

Про це свідчить, зокрема, статистика. Так, із початком повномасштабної війни, пристрасть до навчання раптово оволоділа десятками тисяч чоловіків, які вже давно закінчили виші та переступили поріг 30-річчя. У результаті, в 2022 році за парти в аудиторіях повторно сіли майже 107 тисяч студентів-чоловіків, а в 2023 році до них додалося ще 74 тисячі тих, хто відчув пристрасть до навчання.

Причому всі вони або раптово захотіли здобути другу вищу освіту, або взагалі пішли навчатися іншій спеціальності зі зниженням освітнього рівня. Наприклад, після університету вступили до коледжу з іншої спеціальності.

Багато хто з цих новоявлених студентів вже далеко не юного віку. Закінчивши свого часу виш, вони добрий десяток років або навіть більше не думали про другу освіту. Однак із початком війни раптово захотіли розширити свої освітні горизонти.

Ініціатори законопроекту бачать у цьому не більш ніж бажання ухилитися від призову до ЗСУ, сховавшись за стінами вишу від мобілізації.

Читайте також  "Мобілізація в Україні": призивають чоловіків з інвалідністю, експерт сказав про причину

Тому Веніславський та його колеги розробили законопроект, який обмежить право на відстрочку від мобілізації для студентів, які вирушили в похід за другою освітою.

Цей закон не стосуватиметься студентів, які здобувають першу вищу або професійно-технічну освіту. Крім того, громадяни, які поступили на більш високий рівень навчання, ніж у них був, і яким на момент вступу ще не було 30 років, також зможуть спокійно продовжувати навчання.

Цей закон торкнеться лише тих, хто вступив на навчання іншій спеціальності, на такий самий чи навіть нижчий рівень навчання, і тих, кому на момент вступу було вже понад 30 років. Ці категорії студентів втратять відстрочку від мобілізації.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело