Міносвіти пропонує виплачувати випускникам шкіл гроші на здобуття вищої освіти з 2024 року: що відомо

Міносвіти пропонує виплачувати випускникам шкіл гроші на здобуття вищої освіти з 2024 року: що відомо

Існуючий підхід до державного фінансування вищої освіти хочуть змінити найближчим часом. У Міністерстві освіти вже розробили альтернативну систему фінансування, яка передбачає державне замовлення на основні спеціальності та грантове фінансування інших. Про це заявив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, пише Освіта.ua.

За словами чиновника, нова система передбачає, що державне замовлення зберігатиметься для фахівців тих спеціальностей, які однозначно будуть затребуваними в Україні. Це стосується педагогів, медиків, інженерів.

А ось щодо таких фахівців, як економісти, юристи, соціологи, історики тощо, то прогнозувати їхню необхідну кількість на кілька років уперед неможливо.

Це все тепер йде через ринкові механізми. Відповідно, держава має фінансувати освіту цих людей, ми це розуміємо. Але держава запроваджуватиме державні гранти, – пояснив Вінницький.

Новий механізм фінансування

Пропонується запровадження такого механізму, при якому випускникам виплачуватимуть певну державну грошову підтримку залежно від успішності результатів ЗНО або НМТ. Майбутні абітурієнти самі визначатимуть, якому закладу освіти заплатити ці гроші за своє навчання, причому не важливо – державному, приватному чи комунальному.

По суті, такі студенти будуть контрактниками, але за рахунок державної підтримки покриватиметься не повна вартість навчання, а лише частина.

Підраховано, що запровадження грантового фінансування здобуття вищої освіти дасть змогу збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку, приблизно на 30-40%.

Уже найближчим часом МОН збирається внести пропозиції щодо відповідних проєктів змін законодавства у цій сфері. Очікується, що систему грантів можуть запустити з вересня 2024 року.

Читайте також  Чи повинні бути домашні обов’язки у дитини?

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело