Мобілізація “незрячих”: чи можуть забрати в армію чоловіків, у яких проблеми із зором…

Мобілізація “незрячих”: чи можуть забрати в армію чоловіків, у яких проблеми із зором

В Україні від початку повномасштабного вторгнення триває загальна мобілізація, і до війська призивають чоловіків різного віку, зокрема і з порушеннями зору. Це викликає невдоволення призовників та їхніх родичів, які вважають, що такі люди не можуть бути повноцінними солдатами.

Про це розповідає “Громадське”.

Один із таких випадків стався з бійцем Євгеном. Він розповів журналістам, що з кожною новою контузією в нього погіршувався зір. Особливо це стало помітно після четвертого разу.

За словами Євгена, на військово-лікарській комісії йому поставили діагноз “короткозорість” і визнали придатним для служби. Однак сам боєць вважає, що його зір не дозволяє йому повноцінно виконувати обов’язки солдата.

“В офтальмолога на ВЛК я бачив на таблиці для перевірки зору тільки верхні літери. Та й вони розпливалися. Я кажу, що не бачу. А він: “Нічого, купиш окуляри і будеш воювати”, — розповів Євген.

За його словами, на ВЛК його попередили: до лікарів інших медзакладів можна навіть не пробувати звертатися. Їхні діагнози ігноруватимуть. Попри численні скарги на здоров’я, Євгена відправили на передову.

Водночас у додатку 1 Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ визначаються вади зору, з якими людину не можуть мобілізувати.

Зокрема, непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються особи:

з ураженими анатомічними змінами або вадами положення повік, орбіти, кон’юнктиви зі значними порушеннями зорових або рухових функцій на обох очах;
з різко вираженими вадою, зі зниженням прогресуючих зорових функцій або частими загостреннями на обох очах хвороб склери, рогівки (рубці та помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (всі види катаракти), судинної оболонки;
із хворобою склоподібного тіла та очного яблука;
з невритом зорового нерва; із хворобою та ураженням зорового нерва й зорових шляхів;
з відшаруванням і розривом сітківки будь-якої етіології на обох очах;
з усіма формами глаукоми в розвиненій і наступних стадіях на обох очах;
зі стійким паралічем рухових м’язів очного яблука за наявності диплопії;
із гостротою зору одного ока нижче 0,1 або сліпотою ока;
з відсутністю очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гостроту зору обох очей 0,2 і нижче.

Читайте також  "Чоловіки в Україні на таке не розраховували, мобілізація зазнала змін": названо наслідки для українців

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело