“Наступного тижня повістки масово видаватимуть у цих місцях, в Україні посилюється мобілізація”: вручити можуть навіть ці люди

“Наступного тижня повістки масово видаватимуть у цих місцях, в Україні посилюється мобілізація”: вручити можуть навіть ці люди

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Всіх чоловіків від 18 до 60 років вважають військовозобов’язаними та можуть мобілізувати, якщо вони придатні за станом здоров’я до виконання завдань. За розпорядженням начальника ТЦК уповноважені особи проводять оповіщення, після чого чоловіки та жінки можуть бути мобілізовані, якщо не мають відстрочки. Повістки, як і раніше, видаватимуть на вулицях. Відповідно, впродовж найближчого тижня ніяких змін у діяльності уповноважених точно не передбачається.

Як інформує “НВ”, воєнний стан в Україні передбачає, що усі чоловіки від 18 до 60 років є військовозобов’язаними і не можуть покидати країну, а також можуть бути мобілізованими для виконання військового обов’язку. На основі Конституції та законів України після указу президента про загальну мобілізацію територіальні центри комплектування проводять оповіщення військовозобов’язаних та мобілізацію.

Начальник ТЦК видає розпорядження про вручення повісток для уповноважених осіб. В Україні закон не вказує, чи можна вручати повістки на вулиці, тому уповноважені особи вручають їх адресно, на роботі або в публічних місцях.

Мобілізація ― кому вручають повістки і хто має право на вручення.

Як пояснила Марія Звягінцева, юристка Юридичної сотні, кількість тих, хто вручає повістки, не визначена жодним нормативно-правовим актом. Вручати їх можуть уповноважені особи. Вручати повістки можуть:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;

керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження ТЦК;

керівники навчальних закладів у разі розпорядження з ТЦК;

уповноважені представники ТЦК, які отримали наказ керівника про видачу повісток.

Читайте також  Зарплату вихователям платитимуть з Києва

В законодавстві щодо вручення повісток допущено неоднозначність. В постанові про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки вказується, що оповіщення направлено на громадян України, тобто, повістку не заборонено вручати не військовозобов’язаним ― наприклад, особам, виключеним з військового обліку.

За правилами обліку ж, ТЦК та уповноважені особи можуть вручати повістки українцям за видами військового обов’язку з 18 років:

призовники ― особи, приписані до призовних дільниць;

військовозобов’язані ― особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

резервісти ― особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Повістку на вулиці можуть отримати будь-хто з чоловіків від 18 до 60 років:

чоловіки від 18 до 60 років з правом на відстрочку, підтвердженим ТЦК і без нього;

виключені та зняті з військового обліку чоловіки від 18 до 60 років;

чоловіки від 18 до 60 років з бронюванням на роботі;

чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю та важкими хворобами; чоловіки від 18 до 60 років, яких було засуджено до тяжкого злочину;

військовослужбовці, які вже проходять дійсну службу в Силах Оборони, якщо в ТЦК проблеми з обліком тих, кого вже мобілізували;

Постанова КМУ № 1487 містить затверджену форму повісток. Її бланк передбачає відривну частину з особистим підписом особи про отримання повістки. Постановою № 1487 також встановлений порядок вручення таких повісток військовозобов’язаним ― законодавство, змінене з 5 січня 2023 року, передбачає, що вручення повісток відбувається під особистий підпис військовозобов’язаних за місцем проживання (пункт 32 Постанови).

Читайте також  Синоптик спрогнозувала, коли в Україну прийде потепління

Військовозобов’язаному вручають заповнену повістку. Там має бути вказано:

прізвище, ім’я та по батькові військовозобов’язаного;

номер повістки;

дата народження військовозобов’язаного;

адреса військовозобов’язаного;

номер і дата розпорядження;

дата, час та адреса місця, куди треба з’явитися;

уточнення щодо документів чи речей які варто мати з собою;

назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦК;

дата вручення повістки;

Закон передбачає, що керівник ТЦК підписує повістку та ставить штамп ТЦК. Законодавство ставить під сумнів пусті незаповнені документи, підписані керівником організації чи установи.

Юристка Вікторія Тютюнникова в ефірі ICTV зазначила, що підписану начальником ТЦК повістку можуть заповнювати на місці. Але це робиться в двох випадках:

якщо це робиться у присутності голови ТЦК, від імені якого вручається повістка; якщо голова ТЦК робить це особисто.

«Повістка має бути підписана керівником відповідного територіального центру. Обов’язково підпис. Однієї печатки замало», ― пояснює Гуренко.

У законодавство не внесли чіткі місця де можна і не можна вручати повістки, а також, не вказали хто заповнює повістку. Проте, до повноважень працівників ТЦК не входить заповнення повісток. Юристи пояснюють, що законом не передбачено, щоб начальник ТЦК уповноважив підлеглих заповнювати повістки, проте у разі судового спору, такі ситуації в суді оцінюють по різному.

Порядок вручення повісток

В Україні згідно з правилами обліку за Постановою № 1487 в 2023 році роботодавці отримали інструкції щодо перевірки облікових документів у працівників, їх обліку, взаємодії з ТЦК та вручення повісток. Це було передбачено і попередніми правилами, проте нові інструкції більш докладні.

Як повідомляють NV юристи радники Asters Юна Потьомкіна та Антон Сінцов, роботодавець зобов’язаний вручити повістки працівникам самостійно, але тільки у разі, якщо відповідне розпорядження прийде від начальника ТЦК.

Читайте також  Рада прийняла важливий закон: що буде з зарплатами українців, «більш ніж на 80%...»

Зокрема керівнику передбачено такий алгоритм дій:

видати наказ (розпорядження) про оповіщення працівників, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію свого наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;

вручити працівникам повістки про явку за викликом до ТЦК;

письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з числа працівників, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні; забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям своїх працівників до відповідного ТЦК;

«Нагадаємо, що вказаний механізм оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів не є новим і допоки не користувався особливою популярністю серед ТЦК. Однак оновлення цього інституту в новому Порядку та його деталізація можуть свідчити про певний прояв інтересу до цього інструменту зі сторони військових та про можливі перспективи його застосування у майбутньому», ― додали юристи.

Повістки вручаються в усіх установах та організаціях усім призовникам, військовозобов’язаним чи резервістам. Роботодавець ФОП може самостійно вирішувати, чи вести чи не вести військовий облік але, якщо він почав його вести, то дотримується усіх правил обліку та оповіщення.

Постановою № 1487 також встановлений порядок вручення таких повісток військовозобов’язаним, а саме: вручення повісток під їх особистий підпис за місцем проживання (пункт 32 постанови).

В законодавстві України ніде не вказано, що повістки можна вручати на вулиці й заповнювати вже підписані та проштамповані повістки. Проте, в ТЦК пояснюють, що це означає, що таке вручення повісток не заборонено законом, тому здійснюють оповіщення на блокпостах та в усіх публічних місцях в Україні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело