Триває загальнонаціональна кампанія вакцинації дітей: в Україні зафіксували спалах небезпечного захворювання

Триває загальнонаціональна кампанія вакцинації дітей: в Україні зафіксували спалах небезпечного захворювання

В Україні за перші шість місяців 2023 року було зафіксовано 20 випадків захворювання на кір. У зв’язку з цим лікарі радять батькам вакцинувати дітей.

У МОЗ наголосили, що під особливою увагою перебувають неповнолітні, які пропустили планове щеплення за Національним календарем з будь-яких причин, зокрема через активні бойові дії чи карантин у зв’язку з пандемією COVID-19.

Що відомо про можливий спалах кору та чи обов’язкова вакцинація, читачам Styler розповіли в Центрі громадського здоров’я.

Кір – це гостре вірусне захворювання, яке супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів.

Основна небезпека кору в тому, що він може викликати ускладнення: пневмонію, отит, енцефаліт (запалення мозку) та інші, а також інвалідність і навіть смерть. Крім того, через 5-10 років після перенесеного кору у людини може розвинутись захворювання головного мозку, яке закінчується смертю.

Разом з цим кір має вкрай тяжкий перебіг в осіб з ослабленим імунітетом та новонароджених. У вагітних підвищує ризик викидня, мертвонародження та передчасних пологів.

Як передається та розвивається хвороба

Оскільки кір є вірусним захворюванням, то й передається здебільшого повітряно-крапельним шляхом. Перші ознаки інфікування з’являються приблизно через 10-12 днів після зараження.

Симптоми можуть бути схожими на ГРВІ. Температура може бути підвищеною від чотирьох до семи днів. Потім за декілька днів з’являється висип, який розповсюджується поетапно.

На 5-6 день висипка зникає, а шкіра починає лущитись. При появі перших симптомів рекомендується одразу звертатися до сімейного лікаря та попередити людей, з якими контактував хворий.

Варто знати, що захворіти на кір може будь-яка невакцинована людина. Найчастіше в групі ризику немовлята, діти, молодші п’яти років, вагітні, медичний персонал та вчителі.

Читайте також  Собаку колишні господарі залишили Гoлoдувати біля дверей будинку. А вона вірно їх Чекала і Плaкала!

Чи загрожує Україні нова епідемія

Захворюваність на кір та його розповсюдження має циклічний характер, тому, за словами фахівців, спалахи виникають раз на 4-5 років.

Останній був в Україні у 2017-2019 роках, головною причиною якого стало низьке охоплення щеплень у громадян. Від початку 2023 року в Україні зафіксували 20 випадків спалаху кору.

На сьогодні єдиним запобіжником поширення захворювання є вакцинація населення.

Зазвичай роблять два щеплення: у перший рік життя дитини та у шість років.

Крім того, нещеплені своєчасно діти та дорослі можуть пройти екстрену вакцинацію в перші 72 години після контакту з хворим на кір.

Додамо, що згідно зі статтею 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем, відвідування дитячих освітніх закладів не дозволяється.

Тобто не щеплені діти до очного освітнього процесу допускатись не будуть, кажуть у ЦГЗ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело