Або аварійні відключення світла, або тариф у кілька разів більший: українців поставили перед вибором – до чого готуватися

Або аварійні відключення світла, або тариф у кілька разів більший: українців поставили перед вибором – до чого готуватися

Нові деталі

Українців готують до відключення світла чи зростання тарифів
В Україні можуть повернути графіки відключень електроенергії або дружин підняти тариф. Директор енергетичних програм у Разумков Центр Володимир Омельченко спрогнозував у facebook, до чого готуватись.

З його слів, стався новий рекорд аварійної допомоги в українську енергосистему. У середу, 23 серпня загальний обсяг електроенергії з Польщі та Румунії склав 1800 МВт-год, а у понеділок, 21 серпня 2000 МВт-год, а у вівторок, 22 серпня і зовсім рекордні 3900 МВт-год.

За приблизними оцінками, середній прайс-кеп в Україні на 20% нижчий за середню ціну в Словаччині. Середня ціна в Україні на 36% на українському ринку була 23 серпня нижчою за середню у Словаччині.

Вартість аварійної допомоги від 30% до 2 разів дорожча. Це означає, що рівня прайс-кепів зараз недостатньо покриття попиту.

За прогнозом експерта, без врегулювання цього питання Україна, на жаль, зіткнеться з вибором — переходити на регулярні графіки відключення електроенергії по всій країні чи імпортувати електроенергію за найвищою з усіх варіантів вартості аварійної допомоги. Зазначається, що не факт, що ця опція буде доступною.

Омельченко написав, що особисто він проти підвищення цін, оскільки це ще сильніше вдарить конкурентоспроможність українського бізнесу.

Дефіцит потужності стає головним драйвером зростання вартості електроенергії у воєнний час. Російські окупанти, зазначає експерт, хоч і не зруйнували, але серйозно зашкодили енергосистемі України.

Це, своєю чергою, призвело до дефіциту електроенергії на ринку, а отже, до підвищення цін. Особливо це питання загострилося у піковому періоді ремонтної кампанії, яка збіглася з періодом високих температур влітку.

Читайте також  З 1 вересня змінять тарифи на електроенергію: кому зменшать і кому збільшать

Також Омельченко додав, що вартість електроенергії в сусідніх країнах є не фінальною для нас у плані імпорту, оскільки ще є акциз та ввізне мито. Для трейдерів є ще викуп перетину та інші платежі у європейських країнах.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело