Тариф на світло з 1 жовтня: скільки доведеться платити українцям

Тариф на світло з 1 жовтня: скільки доведеться платити українцям

У жовтні 2023 року в Україні тарифи на електроенергію залишаться на тому ж рівні, що були у вересні.

Про це повідомив голова Міністерства енергетики Герман Галущенко.

Він стверджує, що влада має намір не змінювати ціни на світло до кінця майбутнього опалювального сезону 2023-2024 років, тобто до середини весни.

За словами міністра, до кінця грудня в Україні діє положення про спецобов’язки для учасників ринку електроенергії (ПСО) щодо забезпечення доступним ресурсом населення. Через що нема жодних планів щодо перегляду тарифів на електропостачання для простих українців.

“Ми продовжуватимемо дію ПСО до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється”, – наголосив Галущенко.

З червня 2023 року населення платить за єдиним тарифом (незалежно від обсягів споживання) 2,64 грн за кВт*годину.

Проте в українців є можливість платити менше – лише 1,32 грн за кВт*годину. Якщо встановити двозонні лічильники, які працюють як “день – ніч”, то в денний час електроенергія буде дорожча, а в нічний – дешевша.

Як приклад, родина із трьох осіб, яка живе у квартирі з електроплиткою і бойлером й використовує 300 кВт-год електрики на місяць. Якщо у них нема двотарифного лічильника, то весь обсяг оплачують за денним тарифом (2,64 грн) – це 792 гривень.

Якщо половина споживаного ресурсу витрачатиметься вночі (бойлер, пральна, посудомийна машина, хлібопічка, енерговитратні прилади), то для 200 кВт буде діяти нічний тариф у 1,32 грн. Доведеться сплатити 264 грн, і стільки ж за денне. Загалом – 528 грн.

Проте окупність двотарифного лічильника вартістю 3 тис. грн становитиме близько року, тільки після цього почнеться економія.

Читайте також  "В Україні різко змінилася абонплата за газ": скільки тепер доведеться платити простим українцям

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело