Вік не матиме значення: на українців чекають нові правила виходу на пенсію

Вік не матиме значення: на українців чекають нові правила виходу на пенсію

Що й коли зміниться?
Українці скоро зможуть виходити на пенсію незалежно від віку
Для виходу на заслужений відпочинок українцям потрібно у 60 років мати у 2023 році не менше ніж 30 років страхового стажу. З кожним роком ця вимога підвищуватиметься. Але в Мінсоцполітики обіцяють, що в майбутньому українці зможуть виходити на пенсію незалежно від віку. Деталі з’явились на сайті відомства.

Вже за 5 років починаючи з 1 січня 2028 року українці зможуть навіть раніше 60 років виходити на заслужений відпочинок, але за умови.

Якщо пенсію за віком буде призначено у 2028 році українцям, які відпрацювали не менше 35 років, то з цього року можна буде вийти на пенсію і раніше 60 років. Однак, у такому разі потрібно мати не менше 40 календарних років стажу.

Розмір пенсії, нагадали у відомстві, кожному українцю визначається індивідуально, залежно від одержаного страхового стажу та розміру заробітної плати, яку той отримував.

Варто зазначити, що експерти прогнозують українцям серйозні проблеми найближчими роками із виходом на пенсію саме через страховий стаж.

Проблема в тому, що і так багато хто працює неофіційно, а коронавірусна пандемія, а зараз і повномасштабна російська військова агресія ситуацію погіршили.

В українському законодавстві передбачено, що якщо у 60 років у людини недостатньо стажу, вона може вийти на заслужений відпочинок у 63 роки або ще пізніше – у 65 років залежно від того, чи достатньо стажу буде на той час для оформлення виплати.

Ті, хто має менше ніж 15 років стажу, після досягнення 65 років замість пенсії отримуватимуть соціальну допомогу.

Читайте також  "Голови ОТГ зможуть видавати повістки масово, для студентів і цих 3-х груп відстрочка пропаде": мобілізація наростає

Тобто, в будь-якому разі, українець може розраховувати на допомогу від держави у старості, тільки проблема, на що на той час жити людині.

За даними ПФУ, пенсію у 60 років незабаром не зможуть отримувати щонайменше 45% українців. Тобто не всім пощастить вийти у 2028 році на пенсію не те що раніше за 60 років, але навіть у такому віці.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело