Пенсія для багатодітних матерів: хто може вийти достроково і які доплати передбачені

Пенсія для багатодітних матерів: хто може вийти достроково і які доплати передбачені

В Україні в 2023 році була проведена індексація пенсій. Крім того, трохи пізніше перерахунок був проведений для працюючих пенсіонерів, держслужбовців і науковців. Окремі категорої українців також можуть отримати додаткові виплати, передбачені державою, у тому числі й багатодітні матері. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів порталу “На пенсії”, хто з таких жінок може вийти на пенсію достроково та які доплати для них передбачені.

Хто може отримати надбавку
Матері, які народили п’ятьох і більше дітей, можуть отримати пенсію за особливі заслуги перед Україною. Однак вона є додатковою і виплачується як надбавка до основної.

Жінки, які народили шістьох дітей, можуть отримати доплату у розмірі 36% прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (2093 гривні). Наразі ця сума скаладє 753,48 гривні.

Варто зазначити, що такі жінки також мають право вийти на пенсію достроково. Матері, які народили 5 і більше дітей, можуть почати отримувати виплати після досягнення 50 років. Однак є умова: має бути не менше 15 років стажу.

Читайте також  Страхового стажу недостатньо, але пенсію призначать: яку виплату отримає така категорія українців

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело