Змусять з’явитися до ТЦК без повістки, а викликатимуть телефоном: військовозобов’язаним готують сюрприз

Змусять з’явитися до ТЦК без повістки, а викликатимуть телефоном: військовозобов’язаним готують сюрприз

Пропозиція депутата, автора законопроекту порушує норми проведення мобілізації.

Депутат від партії “Слуги народу” Мазурашу Георгій пропонує внести зміни до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Зокрема, законопроект №9566 передбачає обов’язкову явку чоловіків у ТЦК, навіть якщо їм не вручали повістки.

Якщо законопроект схвалять, призовників, військовозобов’язаних та резервістів змусять добровільно приходити до військкомату без повісток для уточнення даних. На це їм даватиметься лише сім днів. Крім того, Мазурашу пропонує уповноважити ТЦК проводити уточнення даних по телефону та Мережі.

“Повідомити запитані дані через поширені публічно (розміщені на офіційних сайтах, сторінках у соцмережах) контактні телефони, адреси електронної пошти”, – йдеться у документі.
Мазурашу зазначив, що для складання законопроекту проводилися консультації “з виборцями та представниками ТЦК”. Цей документ “висить” у Раді на розгляді з 8 серпня 2023 року.

Однак у законодавстві є чіткі норми проведення мобілізації, які передбачають, що чоловіки зобов’язані з’явитися до ТЦК після вручення повістки. У свою чергу вона має бути підписана та заповнена начальником військкомату, з датою, часом, місцем, ПІБ військовозобов’язаного та мокрою печаткою.

Адвокат Марина Бекало пояснила, що згідно із законом чоловіки мають з’явитися до ТЦК у терміни, зазначені в отриманих ними мобілізаційних розпорядженнях та повістках, тому пропозиція нардепа порушує норми законодавства.

“Громадянин повинен з’явитися в ТЦК у разі отримання ним документа про виклик, а не прочитати десь в оголошенні, розміщеному на паркані або в парадному будинку”, – зазначила вона.

Читайте також  Вже місяць його шукає вся Україні: загадково зник школяр

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело