“Пенсія раптово перестала виплачуватися цим українцям, названо головну причину ситуації”: у ПФ пояснили, як не втрапити в халепу

“Пенсія раптово перестала виплачуватися цим українцям, названо головну причину ситуації”: у ПФ пояснили, як не втрапити в халепу

Багато українців, які отримують пенсію з інвалідності, зіткнулися з проблемою: їм припинили надходити виплати через закінчення терміну дії довідки про інвалідність. При цьому жодної поправки на воєнний час у ПФУ не роблять.

Як інформує “biz.today.ua”, у Пенсійному фонді дали роз’яснення, про що потрібно поклопотатися громадянам, які отримують пенсію з інвалідності, щоб її виплата не переривалася.

“У мене інвалідність ІІ групи і отримую пенсію у зв’язку із втратою годувальника. Зараз пенсію скасували, бо довідка з МСЕК закінчилася. Хоча є закон, згідно з яким під час воєнного стану дія довідки триває. Чи законні дії Пенсійного фонду? Як домогтися поновлення виплат без проходження МСЕК? Виїхала з окупованої території та проживаю у Польщі”, — поцікавилася українка.

У ПФУ їй відповіли, що для безперервності виплат потрібно, щоб у Пенсійному фонді ухвалили рішення про їхнє продовження. А для цього клієнт має, своєю чергою, вчасно оновити документи, що дають підстави для виплати пенсії з інвалідності.

Заяву щодо продовження виплати разом із пакетом документів можна, звичайно, принести до будь-якого Головного управління ПФУ особисто. Але якщо людина перебуває за кордоном, або належить до маломобільних груп, то вона може пакет документів надіслати двома способами:

Багатьом українцям припинили виплату пенсії з інвалідності: у ПФУ назвали причину

поштою на адресу будь-якого Головного управління Пенсійного фонду;

онлайн через веб-портал електронних послуг ПФУ у розділі “Заява та перерахунок пенсій” – “Продовження виплати” (при цьому необхідно підписати кваліфікованим електронним підписом).

Разом із заявою потрібно буде подати копії таких документів:

Читайте також  Екзамен на старості років: пенсіонерів змусять пройти перевірку заради виплат

паспорта (у разі надання ID-картки ще потрібно додати виписку про місце реєстрації);

реєстраційного номера облікової картки платника податків;

документа про статус біженця або тимчасового захисту (засвідчений дипломатичним представництвом чи консульською установою України, чи нотаріально);

оригінал документа, який засвідчує, що отримувач пенсії живий. Такий документ слід отримати у нотаріуса.

При надсиланні документів онлайн всі вони, звичайно, надсилаються в електронному вигляді. А ось при надсиланні поштою потрібно буде роздрукувати заяву та заповнити її.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело