Такого в нас ще не було: роботодавців змусять платити пеню працівникам – подробиці

Такого в нас ще не було: роботодавців змусять платити пеню працівникам – подробиці

Несподівано
Народні обранці взялися за несумлінних роботодавців
В Україні можуть зобов’язати роботодавців платити пеню працівникові у разі затримки виплати зарплати на понад 15 днів. Про це йдеться у законопроєкті №9510, розповідає народний депутат Ніна Южаніна.

Розмір виплати пені працівникові пропонується визначати за умовами трудового чи колективного договору, але не меншими за облікову ставку Нацбанку в розрахунку на рік щодня затримки.

Також пропонується надати право працівнику тимчасово припинити виконання роботи при затримці виплати заробітної плати терміном понад 15 календарних днів.

Законопроєктом передбачається і виплата працівнику компенсації у разі неплатоспроможності роботодавця.

При цьому період, за який виплачено компенсацію, планується враховувати у Держреєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування як період, за який сплачено ЄСВ.

Южаніна нагадала, що до повномасштабної війни, станом на 01.02.2022 р., заборгованість із виплати заробітної плати 129,5 тисячі працівників активних підприємств склала 3,1 млрд грн, у тому числі 1,3 млрд грн на державних і 165,9 млн грн – на комунальних підприємствах.

З іншого боку, ст. 10 ЗУ № 2136 “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” передбачає звільнення роботодавця від відповідальності за порушення зобов’язання за строками оплати праці, якщо він доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій чи дії інших обставин непереборної сили.

У той самий час, це звільняє роботодавця від обов’язку виплати зарплати. У разі неможливості своєчасної виплати зарплати внаслідок ведення бойових дій, термін виплати може бути відстрочений до моменту поновлення діяльності підприємства.

Читайте також  Веселі та щасливі повертались з весілля: Страшна ДТП погубила цілу сім’ю, 24 трупа

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело