Рада скасувала популярну відстрочку від мобілізації: адвокат пояснив “підводне каміння”

Рада скасувала популярну відстрочку від мобілізації: адвокат пояснив “підводне каміння”

Рішення народних депутатів викликає у адвоката багато питань

В Україні нещодавно розширили перелік осіб, які підлягають призову. Відповідно до закону, тепер на військову службу можуть відправити чоловіків, які мають родичів із інвалідністю. Адвокат розповів про всі нюанси, а також, як дані зміни вплинуть на процес мобілізації.

Ростислав Кравець зазначив, що Верховна Рада доповнила статтю 23 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. У ній йдеться про те, хто отримає відстрочку від військової служби, а також згадуються військовозобов’язані, які мають родичів з інвалідністю – дружину або чоловіка з І-ІІІ групами, або батьків І або ІІ групи.

Однак у законі уточнюється важлива умова для отримання відстрочки – “якщо такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати”. Саме з цієї причини рішення нардепів викликає у адвоката багато питань.

“Уявимо ситуацію, що немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. А якщо є працездатні особи з інвалідністю? Тобто, одні особи з інвалідністю утримують інших. Уявімо ситуацію, коли інша особа- член сім’ї проживає за кордоном, на окупованій території чи в Росії”, – сказав адвокат.

Також не до кінця зрозуміло, кого саме мобілізуватимуть із чоловіків, наприклад, якщо вони брати і мають батьків з інвалідністю. Тобто в законі не розкритий принцип, за яким обиратимуть осіб для військової служби.

 

Читайте також  Арестович заявив, що на Україну чекає нова хвиля мобілізації (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело