Верховна рада розширила перелік осіб, які підлягають мобілізації

Верховна рада розширила перелік осіб,які підлягають мобілізації

Верховна рада України розширили перелік осіб, які підлягають мобілізації. Також Рада звузила можливості відстрочки, змінивши підставу щодо родичів з інвалідністю. В чому сенс змін, кого саме вони торкнуться та якими будуть наслідки такого кроку, у своєму YouTube-каналі пояснив адвокат Роман Сімутін. Пише УНІАН.

Так, він зазначив, що відповідні зміни було внесено до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а саме абзацу 11 ч. 1 ст. 23, який звучить так: “Не підлягають мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати”.

“Тобто раніше не підлягали мобілізації незалежно від наявності та кількості, наприклад, братів та сестер у призовників, які мають батьків із числа осіб з інвалідністю. Зараз же – лише за умови, якщо відсутні інші працездатні особи, наприклад, діти таких батьків із числа осіб з інвалідністю, тобто чиїсь брати та сестри. Акцент робиться на працездатності та утриманні”, – наголосив адвокат.

Він пояснив, що працездатні особи – це особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров’я здатні до активної трудової діяльності (Закон України “Про зайнятість населення”).

Читайте також  В Україну після багаторічної відсутності повернувся Хорошковський

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело