Затверджено нові протиепідемічні заходи для закладів освіти: МОЗ

Затверджено нові протиепідемічні заходи для закладів освіти: МОЗ

Інформує Всеосвіта.

Документом визначені обов’язки суб’єктів, що відповідають за влаштування та утримання закладів освіти, з урахуванням необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації.

Міністерством охорони здоров’я затверджені нові протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням COVID-19.

Відповідну постанову № 4 від 23.04.2021 року підписав Заступник Міністра охорони здоров’я – Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Стара постанова № 50 від 22.08.2020 року втратила чинність.

Згідно з документом суб’єкти, що відповідальні за влаштування, утримання закладів позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, мають здійснювати свою діяльність з урахуванням необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Керівник та медичний персонал закладу освіти мають забезпечити:

  • щоденний контроль за виконанням заходів;
  • проведення роз’яснювальної роботи з персоналом та здобувачами освіти щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби (COVID-19) серед персоналу або здобувачів освіти;
  • розробку алгоритмів дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) серед здобувачів освіти та працівників закладу освіти;
  • недопущення до роботи персоналу, визначеного таким, який потребує самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • проведення інструктажу для працівників щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19), дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів.

Допуск до роботи персоналу закладів освіти здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту.

У разі виявлення співробітника з підвищеною температурою тіла понад 37,2° C або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий співробітник не допускається до роботи з рекомендаціями звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря.

Усі працівники закладу мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т. ч. на 1 робочу зміну – безпосередньо на робочому місці працівника.

Керівник закладу освіти забезпечує:

  • організацію централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту;
  • проведення навчання працівників щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації, контроль за виконанням цих вимог;
  • необхідні умови для дотриманням працівниками правил особистої гігієни;
  • обмеження проведення масових заходів в закритих приміщеннях (окрім заходів, необхідних для забезпечення функціонування закладів освіти – проведення педагогічних рад, засідань ректоратів, конкурсних комісій, конференцій трудового колективу тощо);
  • медичні пункти закладу необхідними засобами та обладнанням;
  • розміщення інформації (плакатів/банерів) про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю.

Також документом визначено вимоги до організації харчування в закладах освіти, вимоги до транспорту, який перевозить дітей та працівників, а також вимоги до поводження з використаними засобами індивідуального захисту.

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновника (власника) та керівника закладу освіти.

 

Читайте також  Побиття вчительки матір'ю і сином у школі Дніпра: у поліції повідомили подробиці

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело