Які області під загрозою у разі найгіршого сценарію на ЗАЕС – відповідь науковиці

Які області під загрозою у разі найгіршого сценарію на ЗАЕС – відповідь науковиці

Вона порадила, як діяти у разі витоку радіації на ЗАЕС.

Науковиця Інституту проблем безпеки атомних станцій НАН України Олена Паренюк заявляє, що у разі найгіршого сценарію на ЗАЕС витік радіації не буде масштабним.

В ефірі 1+1 вона зазначила, що найбільш вразливими стануть території та населені пункти знизу за течією Дніпра, тобто нижче – Херсонська область, південь Запорізької.

“Людям, які там живуть, варто запастися питною та технічною водою, не вживати воду з Дніпра, мати у запасі рукавички та респіратори. І щойно люди почують сигнал тривоги, увімкнути радіо чи телевізор, подивитися повідомлення від влади й вдягнути респіратори та рукавички”, – каже експерт.

Якщо ви будете вдома, вона радить закрити повністю все приміщення для того, щоб не потрапляло повітря ззовні. Якщо ви на вулиці, прийдіть додому, роздягніться й помийтеся водою, яка є у закритих контейнерах. Одяг варто скласти у пластиковий пакет, увімкнути радіо й чекати на те, що скаже влада.

Що робити, якщо немає респіратора?
За словами Паренюк, зазвичай радять вакуумно-марлеву пов’язку, але можна взяти кілька масок, які ми використовували при COVID.

“2-3 маски вдягнути, і цього буде достатньо. Звичайно, якщо є респіратори з більшим рівнем захисту, можна використовувати їх. Важливо захистити дихальні шляхи від пилу, який підіймається. Якщо немає респіратора під рукою, можна навіть закритися шарфом”, – зазначила науковиця.

Загроза вибуху на ЗАЕС
Після підриву Росією Каховської греблі українська влада почала попереджати, що окупанти готові до будь-яких дій, аби зупинити контрнаступ ЗСУ. Один з найгірших сценаріїв – підрив ЗАЕС.

Читайте також  Війна взимку не закінчиться: Подоляк назвав причину

Раніше президент України, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Росія підготувала все для теракту на Запорізькій атомній електростанції.

Згодом очільник ГУР Кирило Буданов наголосив, що ситуація довкола ЗАЕС сьогодні дуже серйозна, оскільки РФ замінувала станцію.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело