Чи можуть звільнити з роботи за відсутність військового квитка: відповідь юриста

Чи можуть звільнити з роботи за відсутність військового квитка: відповідь юриста

Юрист пояснив, що право вимагати військово-обліковий документ є тільки під час укладання трудового договору.

Кабмін на початку січня цього року ухвалив постанову, згідно з якою влаштуватися на роботу військовозобов’язаний може лише після пред’явлення ним військового документу.

Чи може роботадавець звільнити працівника, у якого немає військового квитка, пояснив адвокат Андрій Межирицький, передає B2Bconsult.

Юрист запевнив, що відсутність військового квитка жодним чином не впливає на реалізацію конституційного права на працю.

“Прохання принесити військовий квиток є лише проханням. Так, роботодавці повинні вести первинний військовий облік працівників та надавати відповідні відомості до ТЦК. Проте, відсутність у вас військового квитка жодним чином не впливає на реалізацію вашого конституційного права на працю. Жодною нормою Кодексу законів про працю України, а лише цей нормативний акт регулює взаємовідносини між роботодавцем та працівникиком, не передбачена відповідальність працівника за ненадання військово-облікового документу, це також не є підставою для звільнення”, – пояснив Межирицький.

Він уточнив, що право вимагати військово-обліковий документ є тільки під час укладання трудового договору, тобто під час прийому на роботу. Якщо ж такий договір вже укладений, то у разі ненадання таких документів звільнити за цією підставою працівника з роботи не можна.

“Отже, або роз’ясніть своєму керівництву, що відсутність військово-облікового документу не позбавляє вас права на працю або ж беріть документи, що підтверджують право на відсрочку, та звертайтесь до ТЦК за місцем реєстрації для уточнення облікових даних”, – підсумував експерт.

Читайте також  Ризик обвалу гривні в 2024 році: експерт розповів, чи потрібно готуватися до найгіршого

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело