Українцям скасовують статус тимчасового захисту у Польщі – у чому причина

Українцям скасовують статус тимчасового захисту у Польщі – у чому причина

Найчастіше біженців позбавляють статусу тимчасового захисту після поїздки до України

Українським біженцям у Польщі масово скасовуються статус тимчасового захисту. Детальніше про це розповідає “Дивогляд” із посиланням на Wyborcza.pl.

Найчастіше біженців позбавляють статусу тимчасового захисту після поїздки до України. При поверненні до європейської країни українців реєструють і вносять у спільну базу як туристів, для яких не передбачені пільги та соцвиплати.
Уже фіксувалося кілька випадків, коли українські біженці втрачали свій статус тимчасового захисту через те, що на короткий термін поїхали в Україну. Одна з українок дізналася про те, що більше не є біженкою, коли викликала швидку для дитини та отримала за послуги рахунок на 8 тис злотих (71 тис грн). Пізніше стало відомо, що при поверненні з України у її документах не вказали, що вона є біженкою.

Ще одну українку при повторному в’їзді у Польщу оформили як туристку. При цьому її статус тимчасового захисту залишився активним, а ось фінансові виплати припинилися. Щоправда, за певний час українці отримують повідомлення про необхідність повернення коштів країні ЄС.

Польський омбудсмен з прав людини Марцін Вячек не став заперечувати, що останнім часом стало більше скарг від українців, яких позбавили статусу тимчасового захисту. Він вважає, що причиною цього є те, що у реєстрах Прикордонної служби фіксують лише дату виїзду українця з Польщі, але не дату його повернення до країни ЄС.

У цьому випадку біженцям важко довести, що вони перебували за межами Польщі 30 днів і не більше. Тому необхідно вимагати, щоб прикордонники вказали дату вашого повернення, змінили статус у реєстрі і за потреби показати електронний документ diia.pl.

  • Куди звертатися якщо анулювали статус UKR (PESEL)?
Читайте також  Верховна Рада зареєструвала законопроект, який зобов’яже всіх господарів реєструвати тварин

Якщо ви втратили статус тимчасового захисту у Польщі, то варто звернутися до місцевих адміністрацій, які займаються видачею цього статусу і попросити відновити його, пояснивши причини ануляції.

У випадку відмови у цих органах громадянам України варто звернутися до Прикордонної служби або до регіонального управління у справах іноземців.

  • Також можна зателефонувати на:
  • гаряча лінія відділу у справах іноземців Мазовецького воєводського управління у Варшаві: +48 (22) 695 67 73;
  • гаряча лінія Управління у Справах іноземців в місті Варшава: +48 47 721 75 75.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело