“Мобілізація в Україні посилюється, сховатися не вдасться більше ніде”: в цій області вводять нові заходи, повістки отримають всі

“Мобілізація в Україні посилюється, сховатися не вдасться більше ніде”: в цій області вводять нові заходи, повістки отримають всі

В одній з областей України посилюватимуть мобілізацію через очікуваний контрнаступ Збройних сил України.

Як інформує “Суспільне”, про це сьогодні, 5 травня, під час брифінгу сказав начальник Чернігівського обласного терцентру комплектування та соцпідтримки, полковник Олег Гончарук щодо своєї області.

За словами Олега Гончарука, діяльність патрулів регулюються законами України “Про військовий обов’язок та військову службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про правовий режим воєнного стану”. Саме останній надає представникам ТЦК та СП право на обмеження конституційних прав громадян, каже Гончарук. Зокрема, він посилається на п. 7 ст. 8 цього закону.

“Саме це полягає в тому, що ми зупиняємо громадян, переконуємося, що громадяни мають відповідні документи, які засвідчують їхню особу. І, знову ж таки, в зв’язку з тим, що в нас загальна мобілізація, ми запрошуємо їх до територіальних центрів для проходження військово-лікарської комісії і з’ясування всіх обставин або відношень до військової служби”.

Крім того, представники ТЦК та СП керуються постановами Кабміну №573 та №1456, які регулюють питання створення груп, які здійснюють оповіщення, та окреслюють їхні повноваження, говорить Гончарук. Також ці групи можуть вручати повістки, зупиняти людей, проводити перевірку їхніх особистих документів, житлових приміщень, автомобілів.

“Посадові особи територіальних центрів здійснюють оповіщення за місцем проживання, за місцем роботи, за місцем відпочинку і в місцях масового скупчення населення саме у відповідності до цих нормативно-правових актів перевірку документів”, — каже Гончарук.

Не підпадають під загальну мобілізацію призовники віком від 18 до 27 років, які не проходили військової служби. Відстрочка надається тим, в кого на утриманні троє і більше дітей, чоловікам, які є опікунами людини з інвалідністю, а також за станом здоров’я самого військовозобов’язаного.

Читайте також  "ТЦК не мають підстав мобілізовувати громадян, від повістки можна відмовитись": міфи про призов

Нагадаємо, 7 квітня Кабмін своєю постановою передбачив, що здійснювати призов на військову службу під час мобілізації ТЦК та СП можуть незалежно від місця перебування чоловіків на військовому обліку.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело