Час готуватися: українським чоловікам за кордоном доведеться ставати на військовий облік

Час готуватися: українським чоловікам за кордоном доведеться ставати на військовий облік

Уряд затвердив новий порядок організації та ведення військового обліку: зміни торкнуться жінок та військовозобов’язаних за кордоном.

Напередодні Нового року Кабмін ухвалив постанову №1487, в якій затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а деякі попередні постанови КМУ у сфері військового обліку втратили чинність.

Зокрема, нові правила військового обліку покликані забезпечити ретельніший контроль над взяттям на облік, діджиталізацію багатьох процесів, обмін даними між різними органами влади, реєстрами та роботодавцями військовозобов’язаних громадян.

Так, нові правила військового обліку мають врегулювати ситуацію із військовозобов’язаними українцями за кордоном.

Тепер дипломатичні відомства мають вести військовий облік серед українців, які живуть за кордоном та офіційно стоять на тимчасовому консульському обліку.

Тепер обов’язки посольств та консульств включають:

  • інформувати громадян України про початок чергового призову;
  • вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів (у разі перебування за кордоном у строк до трьох місяців, на військовий облік можна не ставати);
  • зберігати ці списки протягом п’яти років;
  • протягом семи днів після того, як громадянин України стає на консульський облік за кордоном (або знімається з нього), дипустанова має повідомити про призовника, військовозобов’язаного або резервіста відповідним ТЦК, органів СБУ або підрозділів Служби зовнішньої розвідки України;
  • “сприяти поверненню” військовозобов’язаних до України під час мобілізації та у воєнний час.

Щоб стати на військовий облік за місцем консульського обліку у зарубіжних дипломатичних установах України, з собою потрібно мати паспорт громадянина України та відповідні військово-облікові документи.

Водночас, додаткова інформація про те, як саме військовозобов’язаних з-за кордону повертатимуть до України, у постанові уряду не вказано.

До речі, слід знати, що якщо громадянин України перебуває за кордоном не більше трьох місяців , то він може не ставати на військовий облік за кордоном.

“Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються”, – йдеться у документі.

І ще треба звернути увагу, що на військовий облік мають ставати за кордоном виключно ті українці, які віднесені до тимчасового консульського обліку. Ті, які мають постійний консульський облік (особи, які виїхали на місце проживання), знято з військового обліку в Україні.

Читайте також  Як виглядає реальна фігура 34-річної Тіни Кароль: бездоганна до кінчиків пальців

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело