Буде “холодомор”: РФ незабаром почне бити ракетами по газових об’єктах – Гончар

Буде “холодомор”: РФ незабаром почне бити ракетами по газових об’єктах – Гончар

Росія хоче залишити без тепла не тільки українців, а й всю Європу, яка використовувала російський газ.

Росія може почати обстрілювати об’єкти газотранспортної системи України. Про це в інтерв’ю Главреду розповів президента Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”, експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

Він переконаний, що Путін намагається виклянчити в Ірану балістичні ракети. Гончар також акцентував увагу на тому, що Україна ще не скоро зможе отримати системи Patriot.

“Не факт, що системи Patriot з’являться у нас протягом 2-3 місяців. Зараз ситуація виглядає так, що три чверті з тих засобів, що запускає Росія на територію України, збивається на підльоті, але щонайменше чверть долітає і робить свою чорну справу. Тому є сумніви, що навіть з поліпшеними засобами ППО нам вдасться покінчити з ракетним терором”, – сказав Гончар.

Він також пояснив, що українська теплова енергетика значною мірою тримається на газу. Росія може обстріляти об’єкти ГТС, щоб зменшити можливості в забезпеченні ТЕЦ.

“Ворог починає цілитися і по об’єктах газової інфраструктури, особливо на сході. Тому якщо Москва виріши припинити транзит російського газу до Європи через Україну, це означатиме, що вона готова перейти до ударів по об’єктах ГТС України… І там, де така інфраструктура знаходиться в зоні досяжності артилерійських снарядів і реактивних систем залпового вогню, росіяни завдають ударів (як, наприклад, на Харківщині, яка забезпечує до половини газовидобутку України)”, – пояснив експерт.

Він також нагадав, як окупанти намагалися знищити українські об’єкти паливної інфраструктури. Не можна виключати, що саме в лютому РФ завдасть ударів по газових об’єктах, коли запаси Європи будуть вже вичерпуватись.

Читайте також  "Рватимуть один одного зубами, зброєю": після поразки у війні в РФ почнеться хаос

“Зараз Росія, продовжуючи мізерний транзит, ще намагається показати Європі “добру волю”, натякаючи їй, щоб та одумалася. Але, зрозуміло, що це – фальшиві слова, за якими стоїть тільки одне: покарати Європу фінансово, а Україну – військовим шляхом і створити передумови для “холодомору”, – додав Гончар.

Однак експерт переконаний, що боятися газового блекаута не варто, адже “українська ГТС є інтерконективною”. Фахівці зможуть використовувати інші маршрути передачі газу.

Ракетний удар РФ по Україні
Вранці 16 грудня Росія здійснила нову масовану ракетну атаку на Україну. У Києві та ряді областей держави сталися вибухи. Частково це було спрацьовування протиповітряної оборони, проте в деяких місцях повідомлялося про прильоти по енергетичних об’єктах.

Під час масованої ракетної атаки окупантів на територію України вранці 16 жовтня одна з ракет влучила у житловий будинок у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Внаслідок цього був зруйнований один з п’яти під’їздів будинку.

Вже 19 грудня вночі росіяни атакували Київську область дронами. Спрацювала система протиповітряної оборони. Пізніше стало відомо, що в результаті ворожої атаки в Києві пошкоджено об’єкт інфраструктури.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело