Депутати хочуть затвердити великий герб на позачерговій сесії у День Незалежності

У День Незалежності депутати можуть прийняти Великий герб: історики та геральдисти проти

Навіть найбільша помилка кажуть геральдисти – корона, зображена над усією композицією.

Великий герб депутати хочуть затвердити на позачерговій сесії, а її призначили на День Незалежності. Уже рік йде диспут чи потрібен нам Великий герб, якщо є такий досконалий тризуб. Який, до речі, міг би стати врівень і Великим. Однак у політиків інша думка.

Про це йдеться в сюжету журналіста Вікторії Никоненко.

За Конституцією повинен бути окремий законопроект про Великий Державний Герб, проголосований у Верховній Раді. Єдині вимоги, на ньому повинен бути Малий герб – тризуб і герб Війська Запорізького – тобто козак. Решта – фантазія художників. Для них в минулому році провели конкурс в якому переміг Олексій Кохан.

«Переможцем стала робота, яка мала менше зауважень. Є лев, що втілює західну Україну і козак з мушкетом – східну. А у нього є третій – архангел Михаїл. Були авторські цікаві знахідки, хоча цей проект не був новим, він подавався теж на попередні конкурси », – пояснює геральдист Андрій Гречило.

Втім, на голосування до Верховної Ради запропонували зовсім інший макет. Він теж брав участь в конкурсі, і претензій до нього явно більше. Навіть найбільша помилка кажуть геральдисти – корона, зображена над усією композицією.

«Як правило такі корони використовують конституційні монархії. Для України очевидно це не годиться, тому що якщо почитати нашу конституцію, в 5 статті записано, що Україна є республікою. Значно гірше те, що ті фігури щитодержателя топчуться ногами синьо-жовту стрічку », – додає геральдист.

Майбутній державний символ, який повинен об’єднати суспільство, вже тридцять років призводить тільки до суперечок. Тому, історики сходяться на думці, що Україні не потрібен новий герб.

Читайте також  Одноразова грошова допомога до Дня Незалежності: Хто отримає і що потрібно знати

«Тризуб є не просто нашим тисячолітнім гербом, що символізує спадкоємність державної традіції і об’єднує всіх українців. Це один з найбільш впізнаваних державних гербів в світі », – запевняє історик і депутат Володимир В’ятрович.

З ним погоджуються і геральдисти, навіть художник, який переміг в цьому році конкурс. «Я вважаю, що можна і обійтися абсолютно. Ну, ми до нього прожили 30 років з малим гербом », – запевняє Олексій Кохан.

У провладній фракції наголошують – тризуб нікуди не дінеться. Він і надалі буде представляти Україну і використовуватися на паспортах, табличках, фасадах будівель як і зараз.

«Великий герб – для таких виняткових випадків – друку, або на будівлях, де знаходиться президент або Кабмін, або ВР», – пояснює заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

Втім, поява Великого герба означає – заміну не тільки деяких печаток або табличок, законопроектом передбачені зміни і в грошових купюрах, а це чималі витрати з держбюджету.

«Я вже кілька разів пропонував прибрати його з конституції взагалі», – додає В’ятрович.

Однак ці зміни повинні підтримати не тільки 300 народних обранців, їх повинні винести на всеукраїнський референдум.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело