Просто зараз! Неймовірна новина – ЗСУ беруть Херсон? Прорив небачених масштабів, звільнять! Переможемо!

Якщо силам оборони України вдасться оточити війська Росії і взяти їх в облогу у Херсоні, вони покажуть, що можуть реалізувати такий сценарій не тільки на всьому півдні, а й на сході країни. Конкретна картина на Херсонському напрямку, де ЗСУ грамотно ведуть контрнаступ, ймовірно, стане зрозумілою за декілька місяців.

Москва перекинула елітні військ на південь і погіршила свої позиції на інших напрямках, вважає аналітик Інституту вивчення війни Джордж Баррос.

Він підкреслює, що серйозні успіхи ЗСУ означатимуть їх здатність до проведення великих операцій і на сході України.

“Якщо українці продемонструють здатність оточити великого противника і взяти його в облогу у Херсоні, це було б великим військовим досягненням, і це свідчило б про те, що вони також можуть зробити це в інших місцях на сході та півдні”, – зазначив аналітик.

За його словами, сили оборони України грамотно діють під час контрнаступу у Херсонській області. Однак чітка картина досягнень українців буде зрозуміла, ймовірно, лише за декілька місяців.

“Українці дуже розумно підійшли до того, як вони ведуть Херсонський контрнаступ. Вони сказали, що це буде повільно, це виснажуватиме, і це насправді дуже розумний спосіб зробити це”, – пояснив Баррос.

Також він додав, що РФ на півдні розміщує елементи елітної 1-ї гвардійської танкової армії. Однак посилення позицій на півдні призвело до погіршення їх позицій на інших напрямках фронту. І якщо сили росіян на Херсонщині будуть вичерпані, вони отримають нові проблеми з особовим складом.

“Якщо ці високоякісні російські сили можуть бути вичерпані в районі Херсонської операції, я не знаю, хто ще збирається продовжувати захищати інші російські позиції в Україні”, – резюмував Джордж Баррос і підкреслив, що війна Москви проти Києва ще далека до свого завершення.

А ось в телеграм каналі Цинік звертають увагу на те, що Росія не вміє перебувати у стані глухої оборони.

Читайте також  ЗСУ можуть повернути Херсон без бойових дій: у Британії розповіли, як окупанти здадуться

Проблема лише в тому, що контрнаступ при затяжному характері війни неможливий, якщо друга сторона спочатку розраховувала не на агресивний наступ, а на методичне та повільне перетравлення військового потенціалу.

Так, Україна “вбирала”, поглинала військовий потенціал Кремля, не даючи йому змоги вибратися з історичної пастки російської оборонної стратегії. Україна дочекалася “напівтрупа ворога”, в якого місяцями кидала отруйні дротики.

Росія не може перейти в оборону, оскільки не має досвіду оборонних боїв пасивного типу. Єдиний такий досвід – Перша Світова – і ми пам’ятаємо, чим він завершився для Росії.

Зараз ситуація повторюється: Україна з глухої оборони завдавала дистанційних ударів по ключових скупченнях техніки та живої сили, тим самим зберігаючи свої ресурси та максимально знищуючи російські.

Фактично Україна зробила геніальний крок – вона не дала можливості Росії у відповідь на крок ескалації з боку ЗСУ спробувати передавити ескалацію ще більшою ескалацією. Так не вийде: Україна встановила паритет, тож шанси Путіна зберегти контроль над Харковом та Херсоном у тривалій перспективі дорівнюють практично нулю. Для того, щоб зараз зафіксувати фронт, Росії треба наступати, але наступати їй нема чим, а оборонятися росіяни не вміють, тому доводиться бігти, кидаючи справну техніку в самому центрі пекла.

Росія загрузла у позиційній війні в Донецькій області, увійшла до “глухого кута” в Луганській Області, і провалилася на харківсько-херсонському розломі.

Тобто на 2 ділянках фронту може повторитися ситуація з Херсоном, Харковом та Ізюмом – Росія спочатку піде в оборону (Луганськ, Донецьк), а потім – під стратегічним тиском – почне хаотично відступати, запустивши принцип “доміно”. Щоб урятувати ситуацію, на харківську ділянку фронту потрібно терміново кидати всі сили з окупованих територій Донецька та Луганська, але тоді хто завадить ЗСУ піти в оборону на Півдні (а вони це вміють), щоб перейти у наступ на Сході, де буде вакуум сили?

Читайте також  "Ціна трьох життів – 191 тис. грн": суд ухвалив обурливе рішення по смертельному ДТП п'яного копа

І так, Ізюм у тактичному оточенні.

Росія програла війну Остаточно і безповоротно. Настала “Осінь Патріарха”…

Перед початком війни я говорив, що війна безглузда для РФ, оскільки вона пройде за сценарієм “другого Афгана” з натяком на те, що в результаті першого СРСР захлинувся у власній крові.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело