Епідемія холери та інших хвороб загрожують не лише Маріуполю: що кажуть медики

Епідемія холери та інших хвороб загрожують не лише Маріуполю: що кажуть медики

Через епідемію в окупованому росіянами Маріуполі – можуть постраждати й інші міста України та Росії.

Про це повідомляють українські епідеміологи та фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Як заявила регіональний директор з надзвичайних ситуацій ВООЗ Доріт Ніцан ще в травні, неурядові організації, які працюють у Маріуполі повідомляли, що на вулицях міста – болото, а каналізаційна вода змішується із питною.

“Це величезна небезпека поширення багатьох інфекцій включно з холерою. Ми пам’ятаємо, що до 2011 року були випадки холери в Маріуполі, і ми готуємося”, – наголошувала вона.

Українська лікарка-епідеміолог Людмила Мухарська нагадала про спалах інфекції у 2011 році. Збудник холери виявили безпосередньо в Маріуполі: захворіло близько 30 людей, а приблизно 20 осіб були носіями інфекції. Тоді велося ретельне спостереження з травня до жовтня щороку, коли найбільша активність збудника холери. Зараз у Маріуполі нема медичної системи, тому спалах холери може забрати життя великої кількості людей, а інфекція може поширитися за межі міста.

“Без отримання належної медичної допомоги, людина може і не знати, що вона є носієм хвороби. Вона буде спілкуватися з іншими людьми, і таким чином виникатимуть ці ланцюжки передачі збудника”, – розповіла Мухарська.

Окрім спалаху холери, Маріуполю та містам Донбасу через забруднену воду загрожують інші небезпечні інфекційні захворювання: кишкові інфекції, дизентерія, сальмонельоз, вірусні гепати А та Е.

Спалахи інфекційних хвороб можуть охопити не лише Україну, а й Росію, через відсутність епідеміологічного нагляду. До всього – російські окупанти насильно депортують в РФ жителів захоплених міст, відбувається ротація російських військ. Тому носії інфекцій неминуче потраплять в Росію, наголошують епідеміологи.

Читайте також  Фахівці ВООЗ пояснили, хто найбільше страждає від «дельта»-штаму

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело