Людство здобуло першу велику перемогу над раком: неймовірне відкриття вчених

Рак – захворювання, яке кожен раз обманює захисні системи людського організму і вражає в найнесподіваніший момент.


Універсального способу перемогти цю страшну недугу раз і назавжди вчені поки не знайшли, але старанно працюють над цим. Особливо багатообіцяючими виглядають новітні дослідження в галузі генної інженерії, які вже врятували життя двом пацієнтам.

Ми щиро радіємо цьому досягненню вчених!

У січні 2017 року група європейських вчених в журналі «Наука трансляційній медицини» (Science Translational Medicine) опублікувала статтю про метод лікування раку за допомогою генетично модифікованих білих кров’яних клітин.

Вчені пропонують брати імунні клітини людини, модифікувати їх і поміщати в організм пацієнта, щоб вони «атакували» ракові клітини. Уже відомі два випадки, коли метод виявився успішним!

Першою, на кому був випробуваний цей метод, стала маленька Лейла Річардс (Leyla Richards) з ​​Великобританії. У 3 місяці у дівчинки був діагностований гострий лімфобластний лейкоз – захворювання, при якому незрілі лімфоїдні клітини викидаються в кров, в результаті чого вона поступово перестає виконувати свої функції в організмі. Шансів вижити у Лейли практично не було, так як традиційні методи лікування, такі як хіміотерапія і пересадка кісткового мозку, не дали результатів.

За згодою батьків дівчинки фахівці лікарні на Грейт-Ормонд-стріт (Great Ormond Street Hospital) в Лондоні вирішили застосувати експериментальний метод, який до цього був випробуваний тільки на мишах. Мама Лейли зізналася:

Ми хотіли будь-що-будь врятувати нашу дочку, тому попросили лікарів піти на будь-які кроки.

Ризик виявився виправданим: через місяць після початку лікування за допомогою модифікованих клітин у Лейли почалася ремісія, яка на даний момент триває вже півтора року!

Другою пацієнткою, яку лікували за допомогою методів генної інженерії, стала ще одна маленька дівчинка з гострим лімфобластним лейкозом. Як і у випадку з Лейлою Річардс, її організм не відреагував на традиційні способи лікування. Завдяки новітній розробці вчених хворобу вдалося зупинити. Ремісія дівчинки триває вже рік.

Читайте також  Митниця буде знищувати посилки українців:що важливо знати

Варто відзначити, що самі технології генної інженерії використовувалися для лікування онкозахворювань і раніше. Однак білі кров’яні клітини витягувалися у самих пацієнтів, які проходили курс лікування. В описаних же випадках донорами були здорові люди: отримання клітинного матеріалу у маленьких пацієнтів міг пошкодити їхню і без того ослаблену хворобою імунну систему.

За словами фахівців, той факт, що використання генетично модифікованих клітин дало такі вражаючі результати, говорить про те, що можуть існувати універсальні способи лікування, які можуть застосовуватися щодо різних пацієнтів – незалежно від їхнього віку та стану імунної системи. Вчені підкреслюють, що потрібно провести ще величезну роботу, щоб довести ефективність технології, проте вже зараз випробування виглядають багатообіцяюче.

Шукайте деталі в групі Facebook


За матеріалами: