Ось і почалося: Естонія переглянула свої кордони з Росією

Ось і почалося: Естонія переглянула свої кордони з Росією

Естонія вирішила домагатися відновлення своєї територіальної цілісності і довести, що Росія окупувала понад 5% її території.

Так вже історично склалося, що в даний час Естонія і Росія не мають юридично оформленого кордону. Вся справа в тому, що між цими державами були укладені в різний час два прикордонних договору, однак жоден з них не був ратифікований Москвою. Опозиціонери Естонії вирішили виправити це непорозуміння.

Так, фракція опозиційної консервативної Народної партії Естонії запропонувала переглянути кордон з Росією і визначити нові кордони відповідно до мирного договору 1920 року. Про це пише Сьогодні.

У пояснювальній записці до проекту документа сказано, що РФ “незаконно утримує приблизно 5,2% території Естонської Республіки”. Йдеться про райони Псковської і Ленінградської областей, які належали Естонії до Другої світової війни на підставі Тартуського мирного договору 1920 року.

“Підписаний 18 лютого 2014 року прикордонний договір узаконює триваючу окупацію Російською Федерацією територій Естонської Республіки і віддає дані території без отримання Естонії будь-якої компенсації за здані території”, – стверджують опозиціонери.

Відомо, що з 1995 року Естонія і Росія не можуть прийти до консенсусу.

Перша спроба “закріпити кордони” була в 2005 році. Тоді міністр закордонних справ РФ РФ Сергій Лавров і його тодішній Естонський колега Урмас Пает підписали в Москві новий прикордонний договір. Ось тільки при його ратифікації Естонія додала в преамбулу пасаж про дієвість Тартуського мирного договору і вказала, що кордон був частково змінений. У відповідь РФ відкликала свій підпис.

У лютому 2014 року Лавров і Пает підписали в Москві ще один прикордонний договір. У його текст були включені дві пропозиції – про те, що документ регулює лише питання, що стосуються державного кордону, і про відсутність взаємних територіальних претензій. Цей договір досі теж не ратифікований.

Читайте також  ПАРЄ визнає Крим російським? У Кремлі почалося тріумфування

Вже пізно ввечері стало відомо, що парламент Естонії – Рійгікогу – відхилив ініціативу уряду країни відкликати підпис під прикордонним договором з Росією. Проти цього законопроекту проголосували у вівторок, 3 травня, 53 депутати з 101, тоді як підтримали його – 28.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело