Індексація буде не для всіх: стало відомо, кому не підвищать пенсії у березні

Вже у березні більшості українців проіндексують пенсії, і їхні виплати зростуть на 14%. Цього року пенсії вирішили перерахувати навіть тим громадянам, яким раніше не індексували пенсії. При цьому деяким категоріям населення не пощастить, і їм виплати не перерахують.

Йдеться про тих пенсіонерів, які вийшли на заслужений відпочинок, починаючи з 2019 року. Розмір їхньої пенсії ще не застарів, тому індексація їх не торкнеться. Також пенсії не перерахують українцям, які отримують виплати за спеціальним законом. До них відносяться держчиновники, журналісти та ще деякі спеціальності.

Як відомо, у формулі розрахунку пенсій враховується середня заробітна плата за останні три роки. В Україні мінімальна зарплата збільшується кожні півроку. Водночас зростає й інфляція, причому швидшими темпами.

Щороку фактичний розмір пенсії українців знижується, вони можуть дозволити собі менше продуктів та товарів. Проте індексація пенсій не вирішує цієї проблеми. Адже, щоб пенсії справді зросли, потрібно не “індексувати” виплати на 14%, а розрахувати по-новому їх розмір з урахуванням актуальних показників.

Розмір пенсії розраховується кожному пенсіонеру індивідуально. Як відомо, сума залежить від стажу та віку конкретного пенсіонера. Враховуючи те, що у більшості українських пенсіонерів пенсія нижча за середню, їх виплати з 1 березня 2022 року зростуть приблизно на 135-150 гривень.

 

Читайте також  Індексація пенсій 2023: яка категорія українців може отримати понад 4 тисячі виплати та надбавку

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело