Чи є обов’язковим носіння масок? Юристи нагадали, що говорить закон

Чи є обов’язковим носіння масок? Юристи нагадали, що говорить закон 

Під час дії карантину ця вимога законна і за її невиконання передбачено штраф

Використання медичних масок залишається основним способом уникнути інфікування коронавірусом та унеможливлює передачу вірусу. Ця вимога закріплена у Кодексі законів про адміністративні правопорушення, нагадує в матеріалі «Главкома» юрист Михайло Глуховський.

Правник зауважив, що у ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення ідеться про те, що «перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Також лікарка-інфекціоністка вищої категорії Надія Дребот дала відповідь,чи носити маски вакцинованим від Covid-19. 

«Вакцинація не передбачає нехтуванням всіма карантинними засобами»

Навіть щепленим людям все одно потрібно носити маску, провітрювати приміщення та мити руки. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла лікарка-інфекціоністка вищої категорії Надія Дребот.

«Щеплена інфікована людина поширює вірус значно меншою мірою, ніж нещеплена. Тому що імунна система спрацьовує на нейтралізацію вірусу. Водночас наголошую: вакцинація не передбачає нехтуванням всіма карантинними засобами. Все одно потрібно носити маску, провітрювати приміщення, мити руки. Однак вакцинація дає шанс, що якщо навіть людина заразилася, вона не заразить навколо себе так багато людей, як не вакцинована, – це перше. Друге – щеплена людина сама перенесе це захворювання в легшій формі. Про це свідчать статистичні дані з тих країн, де такі дослідження проводяться», – підкреслила лікарка.

Зі слів Надії Дребот, немає чітких термінів, коли вакцинуватися тим, хто перехворів на коронавірус. Проте вакцинуватися бажано по одужанні, вважає вона.

Читайте також  Закон про окуповані території: Що зміниться для мешканців Донбасу

«Раніше йшлося про паузу між одужанням та вакцинацією у шість місяців. Це було на початку вакцинальної кампанії, коли був дефіцит вакцин. Зараз дефіциту немає. Важливо розуміти, що імунна відповідь виробиться мінімум через два тижні після другої дози. Тобто на забезпечення захисту людини піде до 1,5 місяці», – пояснила інфекціоністка.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело