“Від “Дельти” можна врятуватись”: інфекціоністка пояснила, що робити, щоб зупинити масові смерті

Лікарям слід працювати на випередження, тоді буде можливість врятувати хворих, інфікованих навіть агресивним штамом “Дельта” та новим штамом “Дельта плюс”. Водночас багато залежить і від самих людей, яким теж слід подбати про себе і вжити ряд дій, аби покращити імунітет.

Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написала провідна інфекціоністка України Ольга Голубовська.

Вона наголошує, що COVID-19, викликаний варіантом Delta, треба розцінювати як вже дещо інше захворювання.

“Три основні особливості перебігу хвороби, пов’язані з цим варіантом:

1. Високе вірусне навантаження, в сотні разів перевищує таку у попередніх варіантів.

2. Більш висока частота тромбозів.

3. Швидко прогресуюча, і / або «обвальна» динаміка клінічних симптомів.

Дві останні особливості є наслідком першої. Саме високе вірусне навантаження в дебюті в значній мірі визначає всі наступні неприємності”, – неписала інфекціоністка.

Вона додала, що “Дельта” характеризується більш низькими значеннями циклів ПЛР, що говорить не тільки про високе вірусне навантаження, але, ймовірно, і про подовження періоду контагіозності (заразність) хворого.

“У зв’язку з цим тактика ведення хворих повинна бути оптимізована. По-перше, застосування противірусних препаратів в початковому періоді хвороби. Якщо для цього потрібна госпіталізація, то будь ласка, вона регламентована нашими нормативними документами. Ще рік тому в стандартах надання медичної допомоги нами прописана госпіталізація груп ризику при середньотяжкому перебігу. Саме групи ризику створюють напругу систем охорони здоров’я і тільки одне виконання цієї рекомендації може знизити на них навантаження. На жаль, ранній терапії мало у нас приділяється уваги, а це – найдієвіший в лікуванні будь-якої інфекційної патології. І лікувати наших хворих треба починати ДО реанімації і ДО розвитку ускладнень. Звичайно, це теж не панацея, але її немає при цьому захворюванні, як і при багатьох інших. Але те, що цей підхід збереже життя багатьох людей – безумовно, і тому є численні підтвердження.

Читайте також  Повісток поменшає: Кабмін ухвалив важливі рішення щодо мобілізації

По-друге, профілактика тромбоутворення і своєчасна діагностика тромбозів також повинні бути уважно оцінені у кожного конкретного хворого. Тут є певні складності, які ми обговорюємо в лекціях, на консиліумах і в дискусіях з докторами, практикуємо мультидисциплінарний підхід, вивчаємо світовий досвід.

По-третє, пам’ятайте, що маски – не захищають від зараження, але збільшують шанси отримати меншу дозу збудника. А тяжкість перебігу інфекційних захворювань – це в т.ч. і дозозалежний процес. І не треба сюди приплітати розміри вірусу, він сам по собі не повзає, не ходить і не літає.

Нарешті, групи ризику повинні бути вакциновані. Це – найсерйозніший провал нашої компанії вакцинації, бо важко хворіють саме вони. Тому – захистіть себе самі, тому що більше нікому, а лікарі і медперсонал – не нескінченні”, – наголосила Голубовська.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело