Чи потрібна вакцинація тим, хто перехворів на СОVID-19: медики дали відповідь

Чи потрібна вакцинація тим, хто перехворів на СОVID-19: медики дали відповідь

У людей, які перехворіли на коронавірус і після цього вакцинувалися проти Covid-19, виникає так званий гібридний імунітет, який ефективніше справляється з новими штамами вірусу.

Такого висновку дійшли вчені з Лабораторії виявлення моноклональних антитіл і Університетського госпіталю Сьєна в Італії за результатами дослідження, повідомляє Nature.

Фахівці проаналізували рівень В-клітин пам’яті (В-лімфоцитів) у людей, які вакцинувалися після того, як перехворіли на COVID-19, і тих, які зробили щеплення, але не хворіли. У першій групі відсоток нейтралізуючих моноклональних антитіл був вищим, ніж у другій, в тому числі і для штаму “Дельта”.

Дослідники вивчили різноманітні мутації в спайковому білку коронавірусу, які циркулюють зараз або можуть з’явитися в майбутньому. Антитіла, які виникли в результаті хвороби або вакцинації, не можуть впоратися з усіма ними.

У той же час “суперіммунітет” тих, хто перехворів на COVID-19 за кілька місяців перед вакцинацією, забезпечував надійний захист. Більш того, їх антитіла блокували і інші види коронавірусів.

“Ми побачили, що рівень антитіл досягають астрономічних висот, значно перевищують рівні антитіл тільки від двох доз вакцини”, – зазначив імунолог Ріші Гоель з Пенсільванського університету.

Читайте також  Антитіла до коронавірусу можуть бути через інше захворювання

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело