Всім медикам в Україні перерахують зарплати, лікарі отримають від 20 тисяч: міністр назвав дату

В Україні з 1 січня 2022 року зарплати лікарів піднімуть до мінімального рівня від 20 тис. грн, а медсестер – від 13,5 тис. грн. Для цього програму медичних гарантій (гроші, які лікарні отримують з держскарбниці) збільшили на 33,8 млрд грн.

Міністр Віктор Ляшко розповів, скільки зароблятимуть медики в Україні

Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода”. Такі заробітні плати заклали в проєкт бюджету на наступний рік. “13500 – для медичної сестри, 20000 гривень – для лікаря. Це базовий рівень, від якого будуть нараховуватися всі інші надбавки, які повинні бути в медичних працівників”, – пояснив міністр.

Які зарплати зараз отримують медики?
В Україні середня зарплата лікаря в квітні 2021-го становила всього 14,6 тис. грн, підрахували в grc.ua. І це при тому, що половина роботодавців пропонує і того менше – від 10 тис. грн. На істотні надбавки можуть розраховувати тільки ті медики, які працюють з хворими на коронавірус.

Чому і 20 тис. занадто мало?
У сусідній Польщі, куди активно заманюють українських медиків, заробітні плати лікарів з урахуванням нічних змін і чергувань може досягати 200-300 тис. грн на місяць. Ще в минулому році Польща пішла на значне підвищення рівня зарплат заради того, щоб утримати своїх медиків від міграції в Німеччину та інші більш розвинені країни ЄС.

Як повідомляв OBOZREVATEL, підвищення зарплат медикам – одна з небагатьох пропозицій у проєкті бюджету-2022, які можуть позитивно вплинути на рівень життя українців. В іншому ж розраховувати на різке зростання добробуту не варто. Наприклад, порівняно з 2021 роком мінімальну зарплату підвищать всього на 200 грн.

Також нагадаємо, що українські лікарі неодноразово скаржилися на низькі зарплати. Багато медиків готові покинути країну заради більш гідної оплати своєї праці.

Читайте також  У МОН розповіли, чи уріжуть вчителям зарплати під час дистанційного навчання

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело