Протипоказання до COVID-щеплення: Кузін розповів, кому і чому не можна вакцинуватися

Протипоказання до COVID-щеплення: Кузін розповів, кому і чому не можна вакцинуватися

Наразі лабораторно протестувати вакцину не можна.

Відсоток людей, які мають протипоказання до введення вакцини від коронавірусу, дуже маленький.

Про це розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі “Сніданку з “1+1”.

“Коли йдеться про протипоказання до введення вакцини, то тут варто розрізняти декілька речей. Є так звані абсолютні медичні протипокази – ситуації, коли вакцину в жодному випадку не вводять людині. Така ситуація виникає, коли у людини є гіперчутливість – непереносимість одного з компонентів препарату. Відсоток таких людей мінімальний – майже одна сота від загальної популяції людей”, – каже санлікар.

За його словами, по суті – ті люди, які важко перенесли перше щеплення. Наприклад, отримали анафілактичний шок чи алергічну реакцію. В такому випадку йдеться саме про медичні протипокази, а тому другу вакцину таким людям не вводять. Лабораторного тестування “наперед” зараз провести не можна.

Кузін каже: якщо, приміром, людина має серцево-судинні захворювання, чи онкологію, то варто проконсульутватися зі своїм сімейним лікарем перед щепленням. “Інструкція до використання кожної вакцини має свої особливості: вона рекоменлована чи ні. Наприклад, вакцина CoronaVac не рекомендована вагітним жінкам”, – розповів представник МОЗ.

Читайте також  Кому не можна робити щеплення проти COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело