Освітній омбудсмен: не можна розголошувати імена вакцинованих вчителів

Освітній омбудсмен: не можна розголошувати імена вакцинованих вчителів

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, що розголошення імен вакцинованих вчителів є порушенням медичної таємниці.

Про це він розповів в інтерв`ю Цензор.нет.

На питання про те, як директору навчального закладу дізнатись, чи пройшов педпрацівник повний курс вакцинації, пан Горбачов відповів: “Це питання до взаємодії Міністерства охорони здоров’я і Міністерства освіти. І це дуже непогано вирішується на місцевому рівні.

Я знаю приклад Одеси, де департамент освіти і департамент охорони здоров’я постійно обмінюються інформацією, деперсоніфікованою, що надзвичайно важливо”.

Освітній омбудсмен пояснив про деперсоніфікацію: “Прізвищ не надають. Кажуть: у вашому закладі освіти стільки-то вакциновано.

Хоча у закладах охорони здоров’я збирають і персоніфіковану інформацію, за прізвищами.

Тут дійсно є правова колізія. Бо є медична таємниця.

А з іншого боку, є інтереси громадського здоров’я. І тут потрібно знаходити рішення, які дадуть змогу досягти розумного балансу.

От у нас у країні тримач інформації про стан здоров’я людини – це заклад охорони здоров’я, сімейний лікар і узагальнена інформація на більш високому рівні.

Тому, вважаю, ідеальною була б така схема: департамент охорони здоров’я раз на тиждень подає до кожної школи інформацію: мовляв, у вас вакциновано стільки-то працівників.

При цьому медицина бачить прізвища, а освіта – ні.

І не має бачити, бо це буде приводом до тиску і змушення до вакцинації, яка наразі у нас є добровільною.

І хоча я не вважаю, що це цілком відповідає інтересам громадського здоров’я – але так воно є. І ми маємо дотримуватися вимог чинної нормативної бази”.

Читайте також  Чорнобильську Зону відчуження «відкривають» для дітей

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело