Жодної школи під Києвом діти навчаються в коридорах до восьмої вечора

Жодної школи на під Києвом діти навчаються в коридорах до восьмої вечора

Село Крюківщина, що всього в семи кілометрах від Києва продовжує активно забудовуватися житловими комплексами. З 1993-го року там виросло близько дванадцяти нових ЖК, а ось нової школи не побудували жодної. Тепер школярі змушені вчиться в коридорах, бібліотеках, актових залах, лінійки проводяться в дві черги, а заняття в школі – у дві зміни, і закінчуються після восьмої вечора.

Про це йдеться в програмі “Ранок з Інтером”.

Вісім перших класів, а на перерві неможливо навіть пройти по коридору
Так, у школі, яка розрахована майже на 800 учнів, займається 1820. Тільки перших класів тут вісім.

Громадська активістка Лілія Котирло каже, що вже п’ятий рік заняття для старших класів проводять у коридорах та вестибюлях. Парти поставили також у шкільному музеї, вчительських, актовому залі, бібліотеці. Відповідно, вчителі не мають місця, де перевірити зошити або просто відпочити на перервах.

Друга зміна в школі закінчується о 20:10. Тривалість перерв скоротили.

“Якщо ви прийдете на перерву в школу, там навіть пройти неможливо”, – розповів батько двох учнів Сергій Стоянов і додав, що дітям не вистачає навіть вбиралень.

Шкільна їдальня розрахована лише на 160 дітей і працює до 15:00. Через це діти, особливо ті, хто на другій зміні, не можуть повноцінно поїсти.

Новий корпус школи почали будувати у 2018 році
Три роки тому поруч зі старою школою почали зводити новий триповерховий шкільний корпус. Наразі тривають активні будівельні роботи.

У Вишневій міськраді, куди входить Крюківщина, зазначають, що з 2021 року фінансування на будівництво надійшло з державного бюджету за підтримки Київської ОДА.

Читайте також  Зеленський назвав війну на Донбасі "лабіринтом" і відповів критикам

За договором підрядник повинен здати новий корпус школи до кінця 2021 року. Але навіть якщо його добудують, він навряд чи вмістить всіх учнів. Адже всього за проектом має бути три корпуси. А в проектах нових житлових комплексів школи та дитсадки не передбачені.

“Забудовники не можуть фінансувати будівництво муніципальних шкіл”, – заявляє Георгій Майсурадзе, консультант голови Вишневої ОТГ.

Річ у тому, що минулого року Верховна Рада скасувала пайові внески забудовників у розвиток місцевої інфраструктури.

Крюківщина – село в Бучанському районі Київської області. До 2020 року було частиною Києво-Святошинського району. Було адміністративним центром Крюківщинської сільської ради, з 2021 року – Вишнівської міської громади.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело