На випускному в Кривому Розі вчитель зґвалтував школярку

Днями на шкільному випускному у Кривому Розі вчитель зґвалтував випускницю. У райвідділку їй запропонували помиритися з насильником і зіграти з ним весілля, а однокласники звинуватили дівчину в бажанні хайпанути, додавши, що «у нього навіть не встав би». Журналістка Заборони Альона Вишницька поговорила з постраждалою, її сестрою, яка теж стала жертвою насилля, та експертками. І розповідає, що відбулося й чому пекло повторюватиметься.

ЧАСТИНА ПЕРША. ОЛЯ
Випускний Олі проходив як у всіх: багато алкоголю, дорослі розбрелися десь по території, підлітки бурхливо святкували закінчення школи. У якийсь момент Оля зрозуміла, що випила забагато: перед очима все пливло. До неї постійно хтось підбігав — однокласники тягнули на вулицю чи танцювати. А потім Оля відчула, як її хтось обіймає: на тілі звисає чоловіча рука. Позаду стояв її вчитель хореографії Антон. Він сказав: «Зараз піду нарішаю кімнату».

Антон повернувся незабаром і мовчки повів Олю за собою — вона навіть не встигла зорієнтуватися, що відбулося. Привів до якоїсь гримерки, зачинив двері на ключ. Що сталося потім, вона пригадує погано — просто у якийсь момент зрозуміла, що стоїть гола, а поруч — її голий вчитель. Потім він її зґвалтував.

«Я не збоченець. Хоча…»
28-річний Антон викладав хореографію в кількох школах, зокрема тій, де в одинадцятому класі вчилась Оля. Старшокласницям він міг кинути вслід щось на кшталт «Ой, такі пишні форми, люблю таке». Міг підняти спідницю і сказати: «А, в тебе там шортики. Ну ладно».

«Я чула всі ці історії від інших дівчат, — розповідає Оля Забороні. Ми зідзвонюємося з нею ввечері. Попри втому і те, що трапилося, Оля спокійно розповідає про події того вечора. — Однокласниця казала, що він якось кликав її танцювати — але щоб вона прийшла до нього без ліфчика. При мені він підходив до однокласниці, яка просто сиділа і навіть не дивилась у його бік — поправив їй волосся за вухо, усміхнувся, пішов далі».

Читайте також  “Захищаючи тварину, отримала численні поранення”: На Дніпропетровщині розлючений чоловік з ножем напав на жінку

Сама Оля з Антоном не спілкувалася — вони навіть не віталися. Дівчина каже, що близько перетнулась із ним буквально раз. На репетиції під час танцю треба було закрутитися і притиснутись до вчителя, і тоді Антон сказав: «Ти не бійся, притискайся до мене, я не збоченець. Хоча… Все може бути».

Про таку поведінку Антона іншим вчителям не розповідали. Оля пропонувала дівчатам скооперуватись і винести це назагал, але ті відмовились. Комусь навіть лестила увага викладача. На репетиціях, згадує Оля, Антон часто казав: «Будьте як шлюхи, будьте сексуальними, більше сексу!» На одному з таких уроків була навіть класна керівниця, але вона ніяк не реагувала — лише сміялась.

Малишка, заспокойся»

У день випускного Оля приїхала до школи з мамою. Однокласники пофотографувалися всім класом, пройшлися сценою, подивилися концерт та феєрверки. Після офіційної частини був банкет. Мама Олі на нього не залишилась — було й так багато дорослих та вчителів, а класна керівниця запевнила, що простежить за дівчиною.

Випускників розсадили по четверо. Попередньо, каже Оля, ніби обговорювали, що на кожному столі буде по пляшці вина, але по факту там стояли дві пляшки вина, горілка, у когось замість горілки коньяк, в інших — шампанське.

«Ми почали пити, і в якийсь момент я просто втратила лік часу, — згадує дівчина. — Я дивилась у телефон, але вже не розуміла, котра година. В очах все розпливалось. У приміщенні було дуже душно. Я весь вечір десь бігала, мене постійно хтось смикав. У якийсь момент мене вже будь-яка людина могла кудись покликати, і я йшла за інерцією».

Вже після другої ночі до Олі підійшов Антон. До того часу вчителі та завучі кудись розбрелись — вони були на території, але не з дітьми. Антон обійняв дівчину, сказав про «нарішаю кімнату» і пішов. Оля нічого не розуміла і навіть не подумала, що це був натяк на інтим. Антон повернувся за якийсь час і швидко повів її кудись.

Читайте також  На Рівненщині 200 "бурштинників" у балаклавах побили машини поліції

«Я навіть не зразу втямила, що це він. Все сталося так швидко — я була п’яна. Все розпливалось, але я розуміла, що ми йдемо на перший поверх по сходах, я постійно спотикалась. Ми заходимо кудись у коридорчик, там чоловічий туалет і якісь гримерні. Він дістає ключі, відкриває гримерну, заводить мене туди, зачиняє двері на ключ (я почула клацання замка), не вмикає світло», — згадує Оля.

Що було далі, вона пам’ятає туманно. Каже, в голові просто якісь окремі спалахи: ось він зачинив двері, а ось наступний кадр — Оля стоїть гола, і поруч абсолютно голий він.

«Оскільки я була п’яна, я була «тілом» — він просто робив, що хотів. В якийсь момент я спромоглась тільки сказати, що без презерватива — ні. Він відповів щось типу «Малишка, заспокойся, все добре». Мені було дуже боляче, і я почала ніби кричати і стогнати — але не від задоволення, мені просто було пекельно боляче. Я чула, що хтось підходив до дверей, ручка смикалась. Він двома руками закрив мені рот. Далі просто йшов процес, я казала, що мені боляче, але він мене затикав, і тільки кидав мене, як хотів — аби йому було приємно».

Антон кілька разів питав, чи Оля незаймана: це його заводило. Дівчина постійно казала вчителю, що не хоче сексу, але він її не слухав. Скільки це тривало, Оля не може сказати. Коли все закінчилося, вона знайшла свій одяг, вдяглась і пішла, спотикаючись, до дверей.

«Він наполягав на другому разі, я казала «ні, ні». У якийсь момент задзвонив його телефон — він звертався до якоїсь жінки на ім’я і по-батькові, сказав «добре, я підійду зараз», відчинив двері і ми нарешті вийшли».

Читайте також  “Це справжнє пекло, там тебе…”: Колишній в’язень “ЛНР” розповів про нелюдські тортури над бійцями АТО

Куди Оля пішла потім, вона не пам’ятає — каже, все було як у тумані. Просто кудись пішла, десь була на території, щось робила. Близько четвертої ранку вийшла надвір. На свіжому повітрі їй трохи полегшало. Треба було телефонувати мамі — вона мала її забрати. Однокласники вийшли зустрічати світанок — разом з ними був і Антон. Він курив, побачив Олю, підійшов до неї й сильно притиснув до себе: «Він просто фізично мене тримає, я все ще під алкоголем. Просто стою і чекаю, поки він мене відпустить».

Приїхала мама — дорогою додому Оля постійно відключалася, а вдома заснула, навіть не скинувши з себе білизну. Тільки зранку, прокинувшись, зрозуміла, що трапилося. Що вона не хотіла цього, не давала згоди й що Антон скористався нею. Ввечері Оля подзвонила брату і розповіла, що сталося. Говорити мамі було страшно.

«У мами проблеми зі здоров’ям. Я боялася, що вона або помре, або задихнеться. Я розуміла, що якщо їй розкажу, вона почне звинувачувати себе, їй буде погано. Власне, так потім і сталося — вона досі вважає, що винна. Ще мені було страшно — може, я сама винна в тому, що зі мною сталося? Я ніби розуміла, що не давала згоди, взагалі не могла зрозуміти, що відбувається, але все одно це відчуття лишалось», — каже Оля.

Рішення звернутися в поліцію давалося важко — значною мірою через побоювання осуду та страх за маму. Врешті брат усе ж переконав дівчину, що вона ні в чому не винна, що є люди, готові її підтримати, і вона буде не сама. А головне — що її звернення в поліцію може врятувати ще когось.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело