Яблучний оцет – панацея від усіх недуг?

Корисні для здоров’я властивості яблучного оцту відомі давно, але чи підтверджують це наукові дослідження, з’ясовував професор медицини і сімейний лікар.

Коли ми з братом були дітьми, ще в 1980-х, ми любили ходити до Long John Silver’s (американська мережа рибного фастфуду).

Але вабили нас туди не рибні страви, а пляшечки із солодовим оцтом, які стояли на столиках. Ми відкручували кришечку і потягували прямо з пляшки пряний божественний нектар.

Ви відчуваєте огиду? Напевно. Ми випередили свій час? Вочевидь.

Тепер оцет як панацею від будь-якої недуги повсюдно рекламують у соцмережах та медичних статтях. А друзі і колеги навперебій розповідають історії про чудесне зцілення яблучним оцтом.

“Прихопило поперек після косіння газону? Оцет. Ніяк не скинеш ці останні 10 кіло? Від оцту вони просто розчиняться. Знову сифіліс? Ну, ти знаєш, що робити – оцет”.

Мене, як лікаря-практика і професора медицини, постійно запитують про переваги вживання яблучного оцту. Обожнюю такі моменти, тому що ми можемо довго обговорювати велику історію оцту, а потім перейти до суті питання, чим саме оцет може бути корисним для пацієнта.

Впродовж історії оцтом лікували багато хвороб.

Гіппократ, приміром, радив приймати його від кашлю і застуди, а італійський лікар Томмазо дель Гарбо під час спалаху чуми в 1348 році промивав оцтом руки, обличчя та рот, щоби запобігти зараженню.

Оцет і воду вважали відмінним засобом втамувати спрагу як давньоримські легіонери, так і сучасні спортсмени.

Хоча історія надає безліч свідчень корисного впливу оцту на організм людини, що кажуть про це сучасні медичні дослідження?

Цілющі властивості яблучного оцту відомі давно, але що кажуть наукові дослідження?
Найбільш достовірні докази користі яблучного оцту для здоров’я людини надають декілька досліджень. Одне з них показало, що вживання яблучного оцту поліпшує рівень глюкози в крові після їжі в людей, які мають резистентність до інсуліну.

Читайте також  У ЄС залишилася одна країна без хворих на коронавірус

В 11 учасників дослідження, схильних до діабету, вживання однієї столової ложки яблучного оцту знижувало рівень цукру в крові через 30-60 хвилин після їжі більш ефективно, ніж у групі, яка приймала плацебо.

Добре, але ж йдеться лише про 11 людей, схильних до діабету.

Інше дослідження, в якому брали участь дорослі японці з ожирінням, показало помітне зниження у них ваги, рівня жирів та тригліцеридів у крові.

Еексперименту на три групи по 155 осіб. Одна група щодня приймала 15 мл, приблизно столова ложка, яблучного оцту, друга – 30 мл і третя – плацебо.

Потім дослідники вимірювали вагу, жирову масу і рівень тригліцеридів. В учасників обох груп, які вживали 15 і 30 мл оцту, всі три показники знизилися.

Хоча ці висновки потребують підтвердження більш масштабними дослідженнями, вони обнадіюють.

Досліди на тваринах, насамперед щурах, показують, що оцет може знижувати артеріальний тиск і рівень жирових клітин у черевній порожнині.

Хоча ці експерименти спонукають провести схожі дослідження за участю людей, висновки, що базуються лише на дослідах із тваринами, поки що не є достатньо переконливими.

Загалом користь оцту для здоров’я належить ще перевірити на дослідженнях за участю великої кількості людей. І такі дослідження незабаром з’являться.

Але чи є докази того, що оцет може нашкодити здоров’ю людини? Ні. Хіба що ви п’єте його у великих обсягах або надто концентрований, як-от дистильований білий оцет, що використовують для очищення.

Вміст оцтової кислоти у дозволеному для споживання в їжу оцту становить 4-8%. І, звісно, не варто втирати його в очі (ой!) або нагрівати в свинцевому чані, як це робили римляни, щоб оцет став солодким. Це, дійсно, дуже небезпечно для здоров’я.

Читайте також  Вчені розробили протизаплідний засіб, дія якого триватиме понад місяць

І взагалі не розігрівайте будь-яку їжу в свинцевих посудинах. Це шкідливо.

Ну, а з рибою і картоплею фрі яблучний оцет смакує чудово. Від усіх недуг він вас, напевно, не зцілить, але гастрономічне задоволення гарантоване.

Тож, піднімемо пляшечку солодового оцту і зробимо ковток – ваше здоров’я!

Шукайте деталі в групі Facebook