Який ефект дає вакцина? Навіщо вакцинуватися?

Відповіді на найбільш поширені запитання.

Від щеплення ми чекаємо двох різних ефектів і добиваємося обох:

захист від важкого перебігу захворювання,
захист від інфекції як такої – тобто ситуації, коли вірус проник і активно розмножується в наших клітинах. Це дозволяє досягти високого рівня популяційного імунітету і зупинити поширення вірусу.
Захист від важкого перебігу захворювання формується завдяки продукції антитіл плазматичними клітинами (зокрема довгоживучими), формування В-лімфоцитів пам’яті, що здатні виробляти нові антитіла, а також доточити їх напилком у разі приходу нових штамів вірусу.

Захист від інфекції як такої досягається лише високими титрами нейтралізують антитіл (не дають вірусу інфікувати) і високою концентрацією антиген-специфічних цитотоксичних Т-лімфоцитів (відразу вбивають деякі заражені клітини).

Чи захищають вакцини від важкого перебігу COVID-19, зокрема штаму «Дельта»?
Так, захищають. У разі домінувального зараз варіанту «Дельта» – приблизно на 90%. Тобто ймовірність важкого перебігу захворювання знижується приблизно в 10 разів.

Про це говорять дані по вакцині AstraZeneca, наприклад.

Чи потрібно вакцинуватися через 6 місяців після захворювання в легкій формі?
Так. Конкретна озвучена десь цифра в 6 місяців не має чіткого статистичного обгрунтування, але таке ми отримаємо нескоро.

Сукупна інформація про повторні і навіть про подвійні повторні захворювання, титри антитіл, доступність вакцин, доцільність ревакцинації як такої – свідчать про розумність інтервалу в 6 місяців.

Невакциновані дійсно ризикують більше і захворіють на COVID-19 важче? Можливо, вони взагалі не захворіють?
Вірогідність смертельного результату або важких наслідків для здоров’я в разі інфекції вище на три порядки у невакцинованих. А не захворіти в умовах пандемії практично неможливо.

Читайте також  Гінеколог радить відмовитись від гелів для інтимної гігієни

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело