Урок для українців: які обмеження для невакцинованих вводять країни світу

Уряди різних країн світу продовжують продукувати ідеї щодо заохочення громадян до вакцинації проти коронавірусу. Проте якщо спершу людям обіцяли бонуси за щеплення у вигляді безкоштовного фастфуду, поїздок у таксі, знижок на відвідування ресторанів тощо, то нині вводять обмеження для тих, хто не отримав одну чи обидві ін’єкції.

Урок для українців: які обмеження для невакцинованих вводять країни світу
Тепер їх попереджають про необхідність тестувань, неможливість ходити в торгово-розважальні центри чи кафе і навіть звільнення з роботи. Українців поки таким не “залякують”, хоча вже були заяви від МОЗ про обов’язкову вакцинацію. Про те, які обмеження вводять для невакцинованих у різних державах, що може стати уроком для громадян Україні, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

США
У Новому Орлеані уже з 16 серпня людині потрібно надати доказ отримання хоча б одного щеплення проти COVID-19 або негативний тест для відвідування закритих приміщень у закладах харчування, спортивних клубах чи загалом для масових спортивних подій.

Подібні заходи вводять також у Нью-Йорку, проте у кафе чи кінотеатрах наявність вакцинації у відвідувачів почнуть перевіряти із середини вересня, пише “Голос Америки”.

А ось у Сан-Франциско вже з 20 серпня набуває чинності вимога надати доказ про отримані щеплення у разі відвідування спортзалів, барів, ресторанів. Прикметно, що це обмеження стосуватиметься всіх жителів віком від 12 років.

Німеччина
У цій країні вводять обов’язкову вакцинацію для громадян, що не отримали ще жодного щеплення. Правило стосується відвідування різних закладів і заходів, які проводитимуть у закритих приміщеннях. Воно набуває чинності з 23 серпня, інформує DW.

З цієї ж дати у Німеччині запрацює вимога щодо обов’язкового тестування для тих, хто не вакцинувався повністю чи не хворів на коронавірус останні пів року. Так, результат тесту на антиген, зроблений за останні 24 години, чи методом ПЛР (якому не більш ніж 48 годин) вимагатимуть для відвідування косметичних салонів, перукарень, фітнес-центрів, готелів (на проживання в них тест потрібно здавати двічі за тиждень). Протестуватися потрібно і для того, щоб сходити в лікарню, заклади харчування, кіно, на різні заходи й урочистості.

Читайте також  “У мене буде син, а ти ж так і не виграла «золото», то які в нас з тобою можуть бути перспективи?”

Це правило не стосується дітей до 6 років і школярів. Водночас владі на місцях дозволили частково чи повністю призупиняти дію такого обмеження за умови нормалізації захворюваності на COVID-19 у районах (не більш ніж 35 нових інфікувань на 100 тис. населення за тиждень).

Італія

Уряд країни хоче дозволити відвідування театрів, кінотеатрів, спортзалів, стадіонів і навіть ресторанів тільки власникам “зелених пропусків”. Їх необхідно буде показати також для входу в поїзди, літаки, кораблі, ТЦ і на дискотеки, якщо останнім буде дозволено відкритися.

Документ, який являє собою QR-код, видається на основі довідки про вакцинацію, перенесене захворювання або негативного результату тесту на COVID-19, зробленого не більше ніж за 48 годин. Поки його використовують тільки для участі у весільних церемоніях і допуску на стадіони.

Не виключено й штрафні санкції. Клієнтам за відвідування ресторану без пропуску потрібно буде заплатити €400, а власника закладу зобов’яжуть його закрити на п’ять днів.

Франція
Президент Еммануель Макрон у середині липня оголосив обов’язкову вакцинацію для медиків і співробітників будинків для літніх людей. У цьому ж зверненні він попередив, що ті із зазначених працівників, хто не пройде вакцинацію до 15 вересня, можуть втратити роботу. Він також не виключив загальну обов’язкову вакцинацію громадян.

З осені ПЛР-тести в країні будуть платними, і тому людям рекомендували йти на вакцинацію, щоб не було необхідності тестуватися регулярно – кожні 72 години.

Тепер невакциновані громадяни також повинні не тільки постійно здавати тести: з 9 серпня у Франції введено “санітарні пропуски” – QR-коди в телефоні, які стали обов’язковими для відвідування ресторанів і барів, ТЦ і великих магазинів, лікування у медзакладах і подорожей у поїздах та автобусах далекого прямування. Раніше такі почали використовувати в музеях, установах культури і на спортивних заходах. З 30 серпня “санітарний пропуск” повинен стати обов’язковим для працівників усіх суспільних інституцій. У разі якщо там не перевірятимуть пропуски у клієнтів або поставляться до цього формально, установі загрожує штраф €1500 із подальшим прогресивним його збільшенням за повторні порушення.

Читайте також  В Україні створять свою вакцину від коронавирусу: в МОЗ зробили гучну заяву

Отримати громадянину “санітарний пропуск” із QR-кодом можна за умови проходження повної схеми вакцинації, після здавання ПЛР або антигенного тесту, а також за наявності довідки про недавно перенесений COVID-19.

Литва
У цій країні ввели так звані паспорти можливостей, завдяки яким громадяни зможуть відвідувати масові заходи, ресторани, ТРЦ та інші місця з масовим скупченням людей.

Щоб отримати такий документ, пише Delfi.lt, потрібно бути повністю вакцинованим проти COVID-19. Ті ж, хто не отримав щеплень, зможуть вільно ходити тільки в невеликі магазини.

Обов’язковою для таких громадян є носіння захисних масок. Водночас обмеження не зачіпає дітей до 16 років і тих, хто нещодавно перехворів на коронавірус (у такому разі потрібна довідка про це або негативний тест, зроблений за останні 48 годин).

Казахстан
Тут із 10 серпня компанії не допускатимуть на робочі місця тих співробітників, які не пройшли повний курс вакцинації. Якщо підприємство зловлять на порушенні такого обмеження, то можуть оштрафувати на суму до 1,46 млн тенге ($3433).

Підкреслюється, що наявність ПЛР-тесту в такому разі не зможе стати альтернативою щепленням. Також є вимога – другу дозу вакцини працівники повинні отримати до 1 вересня.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело