В Україні діти до 1 вересня мають пройти медогляд: яких лікарів потрібно відвідати школярам

В Україні школярі повинні проходити обов’язкові щорічні медогляди. Таке обстеження необхідне для своєчасного виявлення порушень здоров’я дитини і визначення допустимих для неї фізичних навантажень.

Медогляд для школярів проходити обов'язково

Рішення про введення обов’язкових профоглядів було ухвалено Міністерством охорони здоров’я України після низки випадків загибелі школярів під час уроків фізкультури. Нещасні випадки були пов’язані з досить слабким фізичним здоров’ям підлітків.

Існують певні норми перевірки стану здоров’я дитини для виявлення в неї відхилень або патологій. Тому, щоб отримати довідку №086-1/0, школярі повинні обов’язково пройти обстеження у таких лікарів:

оториноларинголог – оглядає порожнину носа, носоглотку і вуха, зовнішньо-слуховий прохід, барабанні перетинки, глоткові мигдалини і голосові зв’язки.

офтальмолог – перевіряє очне дно, зорові характеристики і внутрішньоочний тиск.

хірург – перевіряє розташування яєчок (у хлопчиків), наявність/відсутність пахової грижі, сколіозу, плоскостопості у дітей обох статей.

невропатолог – оцінює стан зорового апарату і функції черепно-мозкових нервів.

Ті діти, які перебувають на диспансерному обліку у вузькопрофільного лікаря (гастроентеролога, ендокринолога, кардіолога і т.д.), додатково проходять огляд і у нього.

Також потрібно здати аналіз крові на гемоглобін та інші аналізи за показаннями.

Зазначимо, що проходження деяких лікарів залежить від віку. Так, в 11 років рекомендовано пройти хірурга, ортопеда-травматолога, офтальмолога і стоматолога. У 14-15 років – стоматолога, гінеколога дитячого або підліткового, ендокринолога, хірурга, психолога (за показаннями). У 16-17 років – стоматолога, гінеколога, флюорографію.

Після всіх обстежень довідку видає педіатр або сімейний лікар.

Проходження деяких лікарів залежить від віку дитини

 

Читайте також  Інфекціоністка вказала на характерні симптоми COVID-19 у дітей

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело