Названі норми споживання, на які буде нараховуватись субсидія: комуналка виросте на сотні гривень

Субсидія на комунальні послуги стане набагато меншою. Зменшення обсягу субсидій відбудеться через зниження соціальних норм на комунальні послуги, яке готує українцям уряд.

Механізм виплати субсидій передбачає обмежену допомогу від держави на оплату комунальних послуг. Тобто, субсидія нараховується лише на той обсяг послуг, який спожито в межах соціальних норм.

Іншими словами, на кожного українця передбачена соціальна норма споживання газу, електрики, води та інших комунальних послуг. І от якщо ви вийшли за межі цієї норми, тобто спалили більше газу і світла, то вам за цей надлишок доведеться платити за повною ціною – на нього субсидія не поширюється.

Тобто, чим вищі ці соціальні норми, тим більший обсяг споживання охоплює субсидія, і тим вона вища. Навесні минулого року уряд підвищив ці соціальні норми в півтора рази. Це було пов’язано з тим, що багато громадян або були змушені на якийсь час припинити роботу, або зовсім втратили її. Таким чином влада тоді підтримала людей.

Однак у цьому році статистика ковіду пішла на спад, як і гроші в бюджеті країни, і уряд вирішив, що пора повертати соціальні норми до колишніх параметрів. Тому незабаром їх мають намір зменшити у півтора рази, тобто повернути до тих величин, які були до епідемії.

Природно, це автоматично призведе до скорочення розміру субсидії. Ймовірно, вона теж скоротиться в півтора рази. Умовно кажучи, якщо раніше ви отримували 1500 гривень допомоги від держави, то тепер ця допомога скоротиться до 1000 гривень.

При цьому в середньому за рік вартість комуналки зросла на чверть. Однак у цьому прирості не були враховані нові ціни за електрику, які чекають нас вже з 1 серпня, і нові тарифи на тепло, які вступлять в силу із початком нового опалювального сезону. Тому навіть одержувачі субсидії будуть змушені левову частку квартплати оплачувати зі своєї кишені.

Читайте також  Субсидії в Україні заберуть у частини сімей: кого залишать без допомоги

Стало відомі соціальні норми споживання, до яких має намір повернутися уряд, і на які будуть виплачувати субсидію:
по житловій площі (враховується при оплаті тарифу за утримання житла та опалення) – 13,65 квадратних метра на людину плюс 35,22 квадрата на сім’ю;
по газу – на опалення 4 куба на один квадрат опалювальної площі, на газову плиту – 3,3 куба на людину в місяць. На газову плиту в разі відсутності гарячого водопостачання, – 5,4 куба на людину. На газову плиту і водонагрівач – 10,5 кубів на людину;
по холодній воді – 2 куба на людину, по гарячій – 1,6 куба, по водовідведенню – 3,6 кубів на людину;
по електроенергії – 70 кіловат на одержувача субсидії плюс додатково по 30 кіловат на кожного члена сім’ї, але не більше 190 кіловат на місяць. У будинках, де відсутнє централізоване постачання гарячої води – 100 кіловат на субсідіанта плюс 30 кіловат на кожного члена сім’ї, але не більше 220 кіловат на місяць. Якщо встановлено електроопалення – 30 кіловат на квадратний метр опалювальної площі;
по опаленню – 0,0383 гігакалорії на квадратний метр опалювальної площі;
з вивезення сміття – 0,4167 кубів на людину.
Ці норми дуже жорсткі. Особливо – з електрики, кажуть експерти. Адже навіть мінімальний набір побутових приладів дає місячну витрату електроенергії не менше 250 кВт-год. Це при тому, що буквально на всьому сім’я буде жорстко економити. До речі, краще за всіх мистецтво такої економії освоїли пенсіонери. Однак в їхньому випадку економити – означає в усьому собі відмовляти.

У цій ситуації можна лише порадіти за окремих наших громадян, які отримують гідні зарплати і пенсії. До речі, дуже непогані пенсії отримують колишні судді. Тільки з початку року їхня середня пенсія зросла на 15 тисяч, тоді як пенсії інших громадян стали вище лише на 200 гривень.

Читайте також  В Україні різко зміниться погода: метеоролог розповів, де очікуються дощі, мокрий сніг і морози

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело