Як будуть оцінювати учнів початкових класів у новому навчальному році: рекомендації МОН

Як будуть оцінювати учнів початкових класів у новому навчальному році: рекомендації МОН

Міністерство освіти і науки затвердило нові рекомендації щодо оцінювання учнів початкових класів. Зокрема, пропонують використовувати усну оцінку окремих результатів навчання дітей.

Джерело:”Нова українська школа”

У МОН вважають, що загальну оцінку у балах варто замінити на вербальну оцінку окремих результатів навчання, яка може також визначити рівень результатів дитини.

Як будуть оцінювати учнів початкових класів
Для уніфікації термінів і зручності їх використання введення оцінювання учня пропонують називати вербальною оцінкою, а оцінювальне судження із зазначенням рівня – рівневою оцінкою. Їх можна виражати усно та письмово.

Для позначення рівня МОН пропонує використовувати такі позначки:

  • П (початковий рівень);
  • С (середній рівень);
  • Д (достатній рівень);
  • В (високий рівень).

Міносвіти рекомендує частіше використовувати саме вербальну оцінку.

Вона підходить як для оцінювання особистих надбань учнів початкових класів, так і для об’єктивних результатів навчання,– кажуть у МОН.

Водночас рівнева оцінка може допускатися лише для результатів навчання учнів 3– 4 класів (на підставі рішення педради).

Що таке оцінювальне судження
Це оцінювання, яке виражає не лише емоційне сприйняття результатів роботи учня, його прогресу (типу, “Молодець”, “Чудово” тощо), а й розкриває суть досягнутого результату відповідно до очікувань.

У наказі також є орієнтовна рамка оцінювання за рівнями. Окрім того, запропоновані нові форми свідоцтв досягнень для 1 – 2 і 3 – 4 класів.

Так, у свідоцтві досягнень учня МОН пропонує надавати розгорнуту характеристику результатів навчання учнів та учениць, які вони здобули протягом навчального року.

Свідоцтва досягнень містять такі частини:

  • Характеристика навчальної діяльності;
  • Характеристика результатів навчання з окремих освітніх галузей;
  • Рекомендації вчителя;
  • Побажання батьків / осіб, що їх замінюють.

У МОН додали, що оцінка є конфіденційною інформацією, доступною лише для учня/учениці і їх батьків. Сказати батькам про оцінки дитини можна під час індивідуальної зустрічі, записавши їх в зошит, щоденник тощо.

Читайте також  Маску треба не лише правильно носити, але й викидати - чіткі рекомендації для хворих і здорових

Як будуть оцінювати учнів 5 – 9 класів НУШ
В Україні ухвалили новий державний стандарт базової середньої освіти, який продовжує реформи “Нової української школи” у 5 – 9 класах. У документі вже заклали критерії, за якими оцінюватимуть учнів.

Стандарт передбачає, що оцінювання має обов’язково включати визначення індивідуального прогресу учня. Що перевірятимуть на ДПА? Конкретні результати — це те, що згодом перевірятимуть під час підсумкового оцінювання.

Наприклад, що має вміти учень у 5 – 6 класі на уроці інформатики? Важливо перевірити правдивість інформації та надійність джерел. Як учень це має робити? Наводити аргументи, використовувати запропоновані ресурси для перевірки сумнівної інформації тощо.

А у 7 – 9 класах школяр має аргументовано доводити чи спростовувати аутентичність зображення, відео, аудіо. Як саме? Перевіряє факт редагування за допомогою цифрових інструментів та технологій.

До слова, школи вже почали підготовку до нового навчального року. Зокрема, зараз активно вакцинують освітян, щоб почати навчання у звичному режимі.

Міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що дитячі садочки, спеціальні установи і учні 1 – 4 класів обов’язково повинні навчатися очно. А на дистанційне навчання школярі будуть йти “за забарвленням територій”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело