Мами залякували дітей із часів СРСР: у МОЗ спростували популярний міф

Мами залякували дітей із часів СРСР: у МОЗ спростували популярний міф

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) розвінчали популярний міф про те, що на менінгіт можна захворіти через переохолодження. Насправді ж такая хвороба може бути спричинено збудниками інфекційних захворювань.

Про це повідомили у пресслужбі відомства у Telegram.

Там нагадали, що усі мами лякають своїх дітей фразою «Не бігай з мокрою головою, захворієш на менінгіт».

«Ця фраза популярна увесь рік. Восени і взимку батьки сваряться з дітьми, які вибігають із школи без шапок. А влітку “лякалка” про мокру голову і менінгіт перебирається на пляжі. Так лякають дітей, які люблять стрімголов забігати у воду або відмовляються витирати насухо голову після купання», – сказано у повідомленні.

У МОЗ наголосили: менінгіт – це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку людини, яке може бути спричинено збудниками інфекційних захворювань. Також причинами менінгіту можуть стати і певні травми, рак, вживання деяких лікарських препаратів.

«Викликати менінгіт можуть як бактерії так і віруси, які потрапляють в кров, долають гематоенцефалічний бар’єр і спричиняють запалення мозкових оболонок. Особливо небезпечний бактеріальний менінгіт. Якщо пропустити початкові симптоми, без медичного втручання смерть може настати за кілька годин», – сказано у повідомленні.

Симптомами захворювання є висока температура, головний біль, болі в шиї при намаганні нахилити голову вперед, блювання, чутливість до світла.

Як захиститися від менінгіту:

Вакцинуйтеся. Вакцини захищають від таких збудників менінгіту як менінгокок, пневмокок, Hib-інфекція.

Дбайте про гігієну. Використовуйте посуд тільки для себе, не передавайте їх іншим людям. Збудники менінгіту передаються через слизові виділення із дихальних шляхів.

Дбайте про імунітет. Хороший сон, збалансоване харчування, регулярна фізична активність допомагають не просто добре почуватись, але й підвищують здатність організму протистояти хворобам.

Читайте також  Кір атакує: на Хмельниччині інфекцію «підхопили» троє немовлят

Водночас у МОЗ підкреслили: занадто довге перебування у непрогрітій воді чи холодний вітер не стануть причиною менінгіту, але можуть викликати простуду або пневмонію.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело