Верховна Рада заборонила пластикові пакети. Як це працюватиме

Верховна Рада практично повністю заборонила розповсюдження пластикових пакетів в Україні.

За такий законопроєкт парламент проголосував майже конституційною більшістю голосів – 297 “за”.

Під обмеження потрапили тонкі, надтонкі та оксорозкладні пластикові пакети.

Тонкі пакети, за законом, – це ті, що мають товщину до 50 мікрометрів.

Розповсюджувати їх не можна буде в закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Причому і платно, і безплатно.

Використовувати можна буде біорозкладні пластикові пакети.

Які винятки

Виняток для зазначених закладів (окрім біорозкладних) лише один – йдеться про надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм, довжиною до 450 мм.

Але лише якщо їх використовують як первинну упаковку для пакування чи транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів та льоду.

В усіх інших випадках тонкі пластикові пакети слід вилучити.

У законі сказано, що це пакети товщиною до 50 мкм. За словами виробників, вони витримують навантаження до 4-5 кг.

Цупкіші пакети, як випливає з закону, не заборонили. Але їх не можна буде давати безплатно.

Ціни на них не можуть бути нижчими за мінімальні, встановлені Кабміном. Уряд їх має встановити на такому рівні, щоб стимулювати не використовувати.

На кожному пластиковому пакеті має бути маркування. Заборонено маркувати пластикові пакети словами “біо”, “біопакет”, “біорозкладний”, якщо вони не відповідають необхідним вимогам.

Що таке біорозкладні пакети
Це пластиковий пакет, що розкладається за участю мікроорганізмів на елементи природного походження.

Такі пакети мають відповідати національним або європейським стандартам щодо утилізації – шляхом компостування або біорозкладання.

Коли закон запрацює
Якщо президент підпише закон, він набуде чинності з наступного дня після публікації.

Читайте також  Польща почала видавати візи українським заробітчанам

Але більшість статей закону почнуть працювати за шість місяців, а заборона на розповсюдження пакетів і покарання за це почне діяти за дев’ять місяців з моменту публікації закону.

Яке покарання
На порушників чекають штрафи.

Якщо заклади торгівлі, харчування та послуг упіймали на платному чи безоплатному розповсюдженні пластикових пакетів, їм доведеться заплатити від 8,5 тис. до 17 тис. гривень. За повторне порушення протягом трьох місяців – від 17 тис. до 34 тис. гривень.

Якщо ж на безплатному розповсюдженні пластикових пакетів упіймають інший суб’єкт господарювання, штраф буде від 1,7 тис. до 3,4 тис. гривень.

У таких штрафах дехто вбачає негатив.

“Поки що немає чим масово замінити пластикові пакети, то…платіть…, або носіть в руках”, – пише у Facebook користувачка Eva Iter.

Водночас колишній депутат та керівник Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов прогнозує, що на заміну пластиковим пакетам на ринку скоро з’явиться багато альтернатив: багаторазові, біорозкладні, паперові, пакети з опалого листя.

Навіщо це все
“Магазини отримали чітку заборону від держави на поширення-продаж або надання безоплатно будь-яких пластикових пакетів до 50 мікрометрів та всіх оксорозкладних. Це ті відомі нам усім пакети-маєчки, які зараз скрізь”, – відзначає депутатка від “Голосу” Леся Василенко.

“Целофанові пакетики, які розкладаються сотні років, поступово будуть вилучатися із продажу. І запаковувати огірки в овочевому відділі нам доведеться усвідомлено, не набираючи цілий візок прозорих монстрів”, – пояснює у Facebook Єгор Фірсов.

“Можливо, зараз це когось лякає. Але багато країн обрали саме такий шлях. 33 країни світу повністю заборонили використання та обіг деяких поліетиленових пакетів. Ще 53 країни ввели часткову заборону або податок”, – додає Фірсов.

Читайте також  В Україні хочуть заборонити рекламу ліків: деталі

Ціль нового закону – покращити екологічну ситуацію і наблизити Україну до європейських стандартів, йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

“Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів”, – йдеться в документі.

При цьому лише 6% цих пакетів віддають на переробку, решту просто викидають.

Автори закону посилаються на досвід ЄС, де відмовляються від пластикових пакетів, стимулюють до переробки та просувають біорозкладні пакети.

“В Україні є потужності для виробництва біорозкладних пакетів, але на них поки що немає попиту. Встановлення заборони на розповсюдження звичайних пластикових пакетів, окрім надзвичайно позитивного впливу на стан довкілля, буде стимулювати попит на виробництво біорозкладних пакетів, що здешевить їх для споживача”, – йдеться в пояснювальній записці.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело